maanantai 7. tammikuuta 2013

Aikamatka-haasteSheferijm-blogin Aino haastaa lähtemään kirjalliselle aikamatkalle, näin:

Lue vuoden aikana yksi tai useampi kirja, joka vie sinut matkalle ajassa (kuvaa siis jotain muuta aikakautta kuin omaamme)  Ideaa helpottamaan olen tehnyt seuraavat teemakategoriat, joista voit valita mieluisimman tai osallistua niin halutessaan vaikka kaikkiin.

1. Ritarit ja linnanneidot


Tämä kategoria pitää sisällään  Kirjat ja tarinat, jotka sijoittuvat aikaan n. 1000-luvun molemmin puolin.


2. Muinaisilla poluilla

Kategoriaan voi sisällyttää kaikki eaa olevat/sijoittuvat tarinat  sekä muista kategorioista väliin jäävät aikakaudet (nykyisen ajanlaskun alkuvuosisadat, pimeä keskiaika).


3.  Myllynkivikauluksia ja pönkkähameita


Tämä kategoria sisältää aikakaudet renesanssista romantiikkaan, eli tähän voi sijoittaa hyvin monenlaisia tarinoita eikä niiden kategorian nimestä huolimatta tarvitse sisältää pukuloistoa.


4. Seikkailijoita ja tieteentekijöitä

Tarinat ja seikkailut jotka sivuavat löytöretkiä  niin maalla, merellä kuin  ilmassa, niin kuin myös ihmsmielissä. Esim. suuret löytöretket, naparetket ja myös tieteelliset löydöt ja viritelmät.


5.  Ajan tuolla puolen

Tämä kategoria on varattu puhtaalle fantasia- ja science fiction -kirjallisuudelle, tarinoille, joiden aikamääritelmää on vaikea sijoittaa mihinkään elettyyn historialliseen ajanjaksoon tai teemaan.
 

Koska aikamääritelmä on Einsteinia lainatakseni aika suhteellinen käsite, otan esimerkiksi Jules Vernen tarinat. Nehän sijoittuvat fyysisesti kirjailijan elämään aikakauteen, mutta näin jälkikäteen luettuna niissä on nähty kauas tulevaisuuteen. Aikanaan ne olivat ehkä täysin fiktiota, mutta moni niissä kerrottu juttu on nykyään faktaa. Sijoittaisin tämän seikkailijoihin ja tieteentekijöihin. 


Haasteeseen voi siis ottaa osaa sekä faktalla että fiktiolla, ja kirja voi olla vastikään ilmestynytkin, kunhan se kertoo jostain muusta ajasta/aikakaudesta kuin omastamme. Haaste päättyy vuoden lopussa 31.12.2013, jolloin viimeistään toivon postauksia aiheesta.

Jos haluat tulla mukaan haasteeseen, jätä lukemastasi linkki
tänne, ehkä löydän jotain aikaan ja tilanteeseen sopivaa arvottavaa aikamatkalaisten iloksi, sen aika näyttää.

Mukaan voit liittyä: sheferijm-blogissa

Haasteen aikataulu: vuosi 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti