perjantai 19. toukokuuta 2017

Keväisen kesäinen kansikuvahaaste 16.5.-31.8.2017

Sivutiellä-blogissa on käynnistynyt Keväisen kesäinen kansikuvahaaste:

Osallistua voi (ainakin) seuraavilla tavoilla:
  • Analysoi. Äidinkielen opettajat rakastavat analyysitehtäviä. Klassiselta kuva-analyysilta ei siis voi välttyä. Lue kirja, ja analysoi sen kansikuva. Mitä kuvassa on? Mitä värejä, kuvakulmia ja sommitelmia on käytetty? Kenelle kansikuva on suunnattu? Ketä se puhuttelee? Mitä se kertoo tarinasta? Analysoi kuva ja postaa mietteistäsi. 
  • Kehu. Sattuiko lukupinoosi huikean hieno taideteos? Ovatko kansikuvat ja ne luoneet taitelijat mielestäsi aliarvostettuja? Tartu toimeen ja anna kunnia kansikuvataiteilijalle. Kehu kuvaelämystäsi tai kerro, mikä on ikimuistoisin kansikuva.
  • Kritisoi. Jos feminismin silmiin sattuu kerta toisensa jälkeen naiskirjailijoiden teoksia, joiden kansikuvissa loistavat poispäin katsovan naisen kasvot, voi olla vaikea pysyä hiljaa. Oma feministinen kirjankansianalyysini herätti minut miettimään, miten paljon kirjankannet saavat merkityksiä, ja inspiroi minua tähän haasteeseen. Tässä haasteessa voi paitsi kehua myös valittaa. Jos löydät kansikuvan, joka inhottaa, pilaa lukukokemuksen tai ei sovi arvoihisi, postaa mietteistäsi.
  • Lottoa. Nappaa naapurin, kirjaston tai kirjakaupan hyllystä kirja, jota et ole vielä lukenut. Älä spoilaa tarinaa takakansitekstillä, vaan päättele kansikuvan perusteella, mistä kirja kertoo. Mitä tunnelmia kuva herättää? Kenestä tai mistä teos voisi kertoa? Kerro tunnelmistasi ennen teoksen lukemista. Jälkikäteen voit paljastaa, osuitko arvailussasi oikeaan.
  • Valikoi. Monissa listahaasteissa houkutellaan lukemaan kiinnostavien kirjankansien perusteella. Tässäkin haastessa niin voi tehdä: tutkaile kansia ja valitse luettavaksi jotain kaunista tai kiinnostavaa. Esittele, mikä kansikuvassa kiehtoi sinua.
  • Vertaa. Jos olet lukenut paljon afrikkalaista kirjallisuutta, olet kenties huomannut, että aika moni kyseisen alueen teoksista kuvitetaan akaasiapuin ja oranssin sävyin. Vertaa-kohdassa voi tarttua vaikkapa saman kirjailijan tai lajityypin kirjoihin ja vertailla niitä keskenään. Kiinnostavaa olisi myös lukea havaintoja saman kirjan eri painoksista. Miten kansikuvat muuttuvat eri aikakausina? Näin feministinä olennaiselta kysymykseltä tuntuu sekin, vaikuttaako kirjailijan sukupuoli jollakin tavalla siihen, mitä teosten kansissa esitetään. 
  • Valaise. Työskenteletkö kuvataiteen, kuvien, kirjankansien tai vaikkapa mainosten parissa? Tunnetko kirjankansien kuvittajia? Jos tunnet aiheen mukavaksi, kerro omista tai tuttujesi kokemuksista ja valaise bloggajayhteisölle, mitä kuvien ja kansien luominen oikeasti tarkoittaa. Miten kirjankansiprosessi etenee? Kuka vaikuttaa ja mihin? Olen varma, etten ole ainoa tietämätön, ja tällä hetkellä suorastaan janoitsen tietoa siitä, miten kirja saa visuaalisen ulkoasunsa.
  • Luo omaa. Valitse jokin teos, jonka olet lukenut tai haluaisit lukea, ja piirrä, kuvaa tai kuvaile sille uusi kansi. Askartele, piirrä, valokuvaa tai raapusta tikku-ukkoja! Voisi olla lystiä nähdä, millaisiin taideteoksiin me kirjabloggaajat pystymme. ;) 
Haasteaika: Haasteaika on 16.5.-31.8. 2017

Ilmoittaudu mukaan täällä.


Lähestyvä kesä kutsuu lukemaan! Kansikuvakin saattaa näyttää paremmalta luonnonvalossa? :)

Kuva: Wikimedia Commons -palvelu: By Claude Monet - www.guardian.co.uk, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6112665

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti