tiistai 16. elokuuta 2011

Taiteilijaelämää-haaste


Lurun luvuissa heitettiin elokuun alussa ilmoille Taiteilijaelämää-haaste, jossa, nimensä mukaisesti luetaan kirjoja oikeista tai fiktiivisistä taiteilijoista, tähän tapaan:
Taiteilijaelämää-haasteessa luetaan kirjoja taiteilijoista.Millainen elämä luo taiteilijan ja miten elämästä luodaan taidetta? Millaista on väärinymmärretyn neron arki, millaista hurja boheemielämä? Miltä maistuu menestys, miten kalvaa epäonnistumisen pelko? Miten yhteiskunta kohtelee taiteilijoitaan - ja miten taideteokset ja taiteilijakohtalot peilaavat aikaansa?
Pieni porkkanakin on luvassa vuoden 2011 loppuun mennessä osallistuneiden kesken, Luru nimittäin arpoo pienen taideaiheisen palkinnon.

Luru on koonnut kirjalistan haasteeseen osallistujien avuksi ja itse haastesivulta löytyy lisää vinkkejä hyvien taiteilijakirjojen löytämiseen.
Kotimaisia romaaneja taiteilijoista ja taideteoksista:

Eino Kinnunen: Lapsuuden muisto
Kirjayhtymä, 1974

Elämäkertaromaani taiteilija Juho Rissasen lapsuudesta ja nuoruudesta.
Anna Kortelainen: Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina
Tammi, 2002
"Edelfeltin ja hänen ystäviensä jälkeenjääneistä papereista löytyy johtolanganpätkiä, joista punoutuu tarina järisyttävästä intohimosta, taiteilijaa inspiroivasta rakkaudesta, köyhän tytön hylkäämisestä sekä tunnustamatta jääneiden lasten ja prostituutioon ajautuvan naisen traagisesta kohtalosta. Virginie! on matkakertomus, historiallinen essee ja arvoitusdekkari." (Tammi)
- Agricola, Kirjakori

Seppo Lahti: Pohjoista valoa
Tammi, 2009
"Kun keski-ikäinen toimittaja saapuu juttukeikalle taidenäyttelyyn, hän näkee ympärillään vain jäykkiä ja pitkästyttäviä kuvia, kunnes Kuolemantanssin pirut alkavat tanssia hänen edessään. Toimittaja ei saa kuvaa mielestään, vaan alkaa etsiä tietoa sen tekijästä, Tyyne Eskosta." (Tammi)
- Kulttuuri kukoistaa, Kainuun Sanomat, Keskipohjanmaa

Tuula Levo: Neiti Soldan
Otava, 2000
Kolmiodraamaa Tuusulanjärvellä: Juhani Aho rakastuu taidemaalarivaimonsa Venny Soldan-Brofeldtin sisareen Tillyyn.
- arvosteluja kirjasta Tuula Levon sivuilla

Rakel Liehu: Helene
WSOY, 2004
"Rakel Liehu katsoi kauan Helene Schjerfbeckin kuvia ja lähti vuosien matkalle etsimään ihmistä ja elämää niiden takaa. Matka vei elämyksiin ja purkautui romaaniksi, jossa kirjailija rakentaa taiteilijan elämän täyden kaaren." (WSOY)
- Sateenvarjoton, Mustekala, Helsingin Sanomat, Elävä arkisto

Rosa Liksom: Reitari
WSOY, 2002
"Tämä on romaani Reidar Särestöniemestä. Reitarin äiti Alma laulelee Siionin virsiä ja isä Matti Kansainvälistä. Poika tarkkailee värisävyjä ympärillään ja soittaa mandoliinia. Kerran hän rakentaa Ounasjoella lautan, lähtee seilaamaan ja luulee päätyneensä maailman rannalle." (WSOY)
- Kiiltomato, Helsingin Sanomat

Paavo Rintala: Jumala on kauneus
Otava, 1959
"Romaani käsittelee taiteilijaa ja sen esikuvana oli liminkalainen taidemaalari Vilho Lampi (1898-1936), vaikka häntä ei romaanissa mainitakaan nimeltä." (Wikipedia)

Paavo Rintala: Minä, Grünewald
Otava, 1990
"Grünewald on kärsimyshistorian maalari. Hänen mestarilliset kuvansa Isenheimin sairaalakirkon alttariin saavat Rintalalta kiihkeän ja oivaltavan tulkinnan." (HS)
- Helsingin Sanomat

Riikka Stewen: Niin kauan kuin rakastat
Teos, 2011
"Iris Savuvuori on renessanssitaiteilijoita tutkiva taidehistorioitsija, jonka ystävä tekee kummallisen löydön: erään suomalaisen museon arkistosta löytyy taulu, jonka alkuperästä ja yksityiskohdista on vaiettu harkiten." (Teos) (Kirjan Markus Ekvall perustuu Magnus Enckelliin.)
- Sinisen linnan kirjasto, Savon Sanomat, Helsingin Sanomat

Matti Särkkä: Poikaveljet
Enostone, 2003
"Poikaveljet Yrjö Saarinen (1899-1958), Feliks Ojanen (1898-1970) ja Matti Särkkä (1908-1995) olivat aikansa pätkätyöläisiä, syntyneet Jyväskylän Taulumäellä. He olivat "lankkumaalareita", kilpi- ja koristemaalareita ja lavastajia, joista kaikista kehittyi aikaa myöten itsenäisiä taidemaalareita." (Enostone)

Kaarlo Törmi: Sivellin, sielu ja maisema
Minerva, 2011
"Vuonna 1892 taiteilijat Louis Sparre ja Emil Wikström tekivät retken Venäjän Karjalaan, sadunhohtoiseen Vienaan. Matkalaisten oppaana oli kuhmolainen kruununtorppari Renne Haverinen. Tässä mukaansatempaavassa historiallisessa romaanissa Renne kertoo matkastaan taiteilijoiden kanssa." (Minerva)
- Morren maailma

Lisää suomalaisia taiteilijaromaaneja kannattaa etsiä Turun kaupunginkirjaston listalta.

Ulkomaisia romaaneja taiteilijoista ja taideteoksista:

Dan Brown: Da Vinci -koodi
WSOY, 2004 (alkuteos The Da Vinci Code, 2003)
Uskokaa tai älkää, mutta tässä haasteessa saa pisteitä paljon parjatusta Da Vinci -koodista! Kirjassa esitettyjen teorioiden totuuspohja saattaa olla kyseenalainen, mutta Leonardo da Vincin maalaukset ovat tarinassa keskeisessä roolissa.

Tracy Chevalier: Neito ja yksisarvinen
Otava, 2005 (alkuteos The Lady and the Unicorn, 2005)
"1400-luvun lopun Pariisissa aatelismies Jean le Viste palkkaa lahjakkaan Nicolas des Innocentsin suunnittelemaan kuusi seinävaatetta, kohtalokkain seurauksin. Le Visten kaunis tytär herättää naistenmiehenä tunnetussa taiteilijassa into­himon, jollaista hän ei ole ennen kokenut." (Otava)
- Le Masque Rouge, Kirjahiiri, Booking it, Helsingin Sanomat, Kotiliesi

Tracy Chevalier: Tyttö ja helmikorvakoru
Otava, 2007 (alkuteos Girl with a Pearl Earring, 1999)
"Eräänä aamuna Grietin lapsuudenkotiin hollantilaisessa pikkukaupungissa ilmaantuu outo pariskunta. Mies on Vermeer, arvostettu taidemaalari ja demoninen nero, yhdentoista lapsen isä." (Otava)
- Jossu, Kirjavinkit, Kirjahiiri

Pierre La Mure: Punainen mylly
Tammi, 1952 (alkuteos Moulin Rouge, 1950)
Elämäkertaromaani Henri de Toulouse-Lautrecista.
- Kirjavinkit, Taavan päiväkirja

Deborah Moggach: Tulppaanikuume
WSOY, 2000 (alkuteos Tulip Fever, 2000)
"Romaani 1600-luvun Amsterdamista, muotokuvamaalarista, tulppaaneilla keinottelusta ja kielletystä rakkaudesta." (Rauman kaupunginkirjasto) (Tämä ei ehkä kuuluisi todellisista taiteilijoista kertovalle listalle, sillä Moggachin taiteilija on käsittääkseni fiktiivinen sekoitus monista flaamilaisista maalareista. Jotkut lähteet mainitsevat hahmon esikuvaksi Jan van Loosin.)
- Humisevalla harjulla, P.S. Rakastan kirjoja

Bárbara Mujica: Frida
WSOY 2002 (alkuteos Frida, 2002)
Elämäkertaromaani kertoo meksikolaistaiteilija Frida Kahlon tarinan pikkusiskon näkökulmasta.
- Helsingin Sanomat

Alyson Richman: Van Goghin viimeinen rakkaus
Minerva, 2008 (alkuteos The Last Van Gogh, 2006)
"Romaanin kertojana on tohtori Gachetin 21-vuotias tytär Marguerite, joka vie lukijan intiimille matkalle tunnetun taiteilijan sieluun. Ahdistavien perhesalaisuuksien keskellä elävästä Margueritesta tulee epätoivoisen taiteilijan muusa, ja Vincent maalaa kolmasti hänen muotokuvansa." (Minerva)
- uppoa hetkeen, Leena Lumi

Javier Sierra: Ehtoollisen salat
Bazar, 2006 (alkuteos La cena secreta, 2004)
"Tammikuussa 1497 dominikaaniveli ja salakirjoitusten asiantuntija Agustín Leyre lähetetään kiireesti Roomasta Milanoon seuraamaan Leonardo da Vincin Pyhän ehtoollisen valmistumista." (Bazar)
- Luetut, Lukutunti, uppoa hetkeen, Jäljen ääni

Irving Stone: Michelangelo
1963 (alkuteos The Agony and the Ecstasy, 1961)
Elämäkertaromaani Michelangelosta. Stone käytti lähteenään pääasiassa Michelangelon kirjeitä. Kirjasta tehtiin vuonna 1965 Hollywood-elokuva, jossa taiteilijaa esitti Charlton Heston.

Irving Stone: Vincent van Gogh - hän rakasti elämää
WSOY, 1983 (alkuteos Lust for Life, 1934)
Elämäkertaromaani Vincent van Goghista. Sovitettu valkokankaalle vuonna 1956 Kirk Douglasin tähdittämänä.
- Kirjakori

Mario Vargas Llosa: Paratiisi on nurkan takana
Otava, 2005 (alkuteos El paraíso en la otra, 2003)
"Isoäiti Flora Tristan (1803–1844) on työläisten ja naisten aseman parantamisen sinnikäs puolestapuhuja. Tyttärenpoika, maailmankuulu taidemaalari Paul Gauguin (1848–1903) tunnetaan ennen kaikkea Tahitin alkuasukkaita esittävistä primitiivisistä maalauksistaan." (Otava)
- Kirjakolo, Helsingin Sanomat

Manuel Vicent: Matissen morsian
Gummerus, 2003 (alkuteos La novia de Matisse, 2000)
"Matissen morsian on sukellus taiteen alamaailmaan, museoiden ja huutokauppakamarien takahuoneisiin, jotka ovat täynnä myrkyllisiä intohimoja. Taide nostaa pinnalle kaiken mikä ihmisessä on hyvää ja huonoa." (Gummerus) (Kirja ei käsittääkseni kerro oikeasta Matissen morsiamesta, mutta taiteilijan teokset ovat ilmeisesti juonessa mukana. Korjatkaa, jos olen väärässä!)
- Helsingin Sanomat

Susan Vreeland: Artemisian rohkeus
WSOY, 2003 (alkuteos The Passion of Artemisia, 2002)
Romaani barokin ajan taidemaalari Artemisia Gentileschistä - ensimmäisestä naisesta, joka hyväksyttiin Firenzen taideakatemian viralliseksi jäseneksi.
- Vinttikamarissa, Kirjavinkit, Arjen kulttuuria

Susan Vreeland: Sininen neito
WSOY, 2001 (alkuteos Girl in Hyacinth Blue, 1999)
"Tarina keskittyy Jan Vermeerin sinipuseroista tyttöä esittävän taideteoksen mysteeriin ja sitä ympäröiviin ihmisiin kolmen ja puolen vuosisadan ajalta, aina taiteilijan kotiin ja maalauksen syntyhetkiin saakka." (Rauman kaupunginkirjasto)
- Vinttikamarissa, Insinöörin kirjahylly, Satun luetut, Helsingin Sanomat

Max White: Hehkuvassa valossa - romaani Francisco Goyan elämästä
Gummerus, 1946 (alkuteos In the Blazing Light, 1946)
Romaani kertoo Francisco de Goyan suhteesta herttuatar Maria Teresaan.

Rolf Yrlid: Aika Arlesissa
Art House, 2001 (alkuteos Tiden i Arles)
"Romaani Vincent van Goghin ja Paul Gauguinin ystävyydestä vuonna 1888 Arlesissa, Provencessa." (Rauman kaupunginkirjasto)
- Keskipohjanmaa

Yllä mainittujen suomeksi ilmestyneiden teosten lisäksi haaviin tarttui monta muuta kiinnostavalta kuulostavaa englanninkielistä taiteilijaromaania, joiden suomennoksista en ainakaan tähän hätään löytänyt tietoa:

Adria Bernardi: The Day Laid on the Altar (Tizian)
Elizabeth Borton de Trevino: I, Juan de Pareja (Velázquezin oppilas Juan de Pareja)
Sheramy Bundrick: Sunflowers (Vincent van Gogh)
Tracy Chevalier: Burning Bright (William Blake)
Jennifer Cody Epstein: The Painter from Shanghai (Pan Yuliang)
Barbara Corrado Pope: Cezanne's Quarry (Paul Cézanne)
Stephanie Cowell: Claude & Camille: A Novel of Monet (Claude Monet)
Lynn Cullen: The Creation of Eve (Sofonisba Anguissola)
Will Davenport: The Painter (Rembrandt)
Gioia Diliberto: I Am Madame X (John Singer Sargent)
Michèle Desbordes: The Maid's Request (Leonardo da Vinci)
Arabella Edge: The Raft (Géricaultin maalaus Medusan lautta)
Karen Essex: Leonardo's Swans (da Vinci, tai ainakin häneen perustuva hahmo)
Debra Finerman: Mademoiselle Victorine (Manet'n malli Victorine Meurent)
Marina Fiorato: The Botticelli Secret (Botticelli)
Marina Fiorato: The Madonna of the Almonds (da Vincin oppilas Bernardino Luini)
Alan Fisk: Cupid and the Silent Goddess (Agnolo Bronzinon Venus-maalaus)
Michael Gruber: The Forgery of Venus (Velázquez)
Diane Haeger: The Ruby Ring (Rafael)
Elizabeth Hickey: The Painted Kiss (Gustav Klimt)
Elizabeth Hickey: The Wayward Muse (Jane Burden, prerafaeliittien muusa)
Dara Horn: The World to Come (Marc Chagalls)
Jeanne Kalogridis: I, Mona Lisa (da Vinci ja muuta renessanssiväkeä)
Michael Kernan: The Lost Diaries of Frans Hals (Frans Hals)
Paddy Kitchen: The Golden Veil (Elizabeth Siddal)
V R Main: A Woman With No Clothes On (Victorine Meurent)
Sylvie Matton: Rembrandt's Whore (Rembrandt)
John Manchip White: Solo Goya: Goya and the Duchess of Alba at Sanlúcar (Goya)
Stephen Marlow: Colossus: A Novel About Goya and a World Gone Mad (Goya)
James McKean: Quattrocento (da Vincin tuntematon maalaus...)
Sarah Emily Miano: Van Rijn (Rembrandt)
Sallie Muiden: Revelations of a Spanish Infanta (Velázquez)
Christopher Peachment: Caravaggio (Caravaggio)
Linda Proud: The Botticelli Trilogy (kolme kirjaa Botticellista)
Elizabeth Robards: With Violets (Berthe Morisot)
Rudy Rucker: As Above, So Below (Pieter Brueghel)
Harriet Scott Chessman: Lydia Cassatt Reading the Morning Paper (Mary Cassatt)
Irving Stone: Depths of Glory (Camille Pissarro)
Susan Vreeland: Clara and Mr. Tiffany (Clara Driscoll)
Susan Vreeland: Life Studies (taiteilijanovelleja)
Susan Vreeland: Luncheon of the Boating Party (Pierre-Auguste Renoir)
Susan Vreeland: The Forest Lover (Emily Carr)
Carol Wallace: Leaving Van Gogh (van Gogh)
Kathryn Wagner: Dancing for Degas (Edgar Degas)
David Weiss: Naked Came I (Auguste Rodin)

Mukaan voit liittyä: Lurun luvut

Haasteen aikataulu: Mikäli haluat osallistua arvontaan, liity vuoden 2011 aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti