sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Vuodenvaihteen lukumaraton (1.-2.1.2021)

 Oksan hyllyltä -blogi emännöi Vuodenvaihteen lukumaratonia

  • Lue kirjoja ja/tai kuuntele äänikirjoja 24 tunnin ajan. Kaikki kirjallisuus lasketaan mukaan (romaanit, tietokirjat, sarjakuvat, runot, äänikirjat jne).
  • Varsinaisia maratonpäiviä on tällä kertaa kaksi - pe 1.1.2021 tai la 2.1.2021 - joista voit valita itsellesi sopivimman. Olennaista on, että edes pieni osa lukemisestasi/kuuntelemisestasi ajoittuu jommankumman maratonpäivän ajalle.
  • Esimerkki: Maratonin voi aloittaa torstaina 31.12. ja päättää sen perjantaina 1.1. Tai voit aloittaa maratonin lauantaina 2.1. ja  päättää sen sunnuntaina 3.1.
  • Maratoniin saa sisältyä taukoja, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan. Muista levätä riittävästi, jotta lukuilo säilyy.
  • Maratonista voi blogata etukäteen, sen kuluessa ja jälkikäteen. Postauksissa voi esimerkiksi kertoa lukusuunnitelmista, tunnelmista ja hyvistä lukuvinkeistä.
  • Maratonin lopuksi voi tehdä koontipostauksen, jossa kerrotaan luettu sivumäärä ja kuunnellut tunnit ja minuutit sekä luetut kirjat. Koontipostauksen linkin voi ilmoittaa Oksan hyllyltä -blogin (https://oksanhyllylta.blogspot.com/) kommenttilaatikkoon.
  • Osallistua voi myös sometilin (Instagram, Twitter jne.) kautta
  • Lukumaratoniin voi osallistua myös ilman blogia tai sometiliä, ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut kirjat ja sivumäärät kommenteissa.

Hashtag somessa: #lukumaraton

Ilmoittaudu mukaan täällä



tiistai 15. joulukuuta 2020

Vahvat naiset -lukuhaaste (1.1.-31.5.2021)

@kuudennenkerroksenkirjat, @kirjaperhonen, @tecsielitybooks ja @sakubooks järjestävät Instagramin puolella Vahvat naiset -lukuhaasteen, joka kestää 1.1.-31.5.2021.
  
Tarkoituksena on nostaa keskiöön kirjallisuuden naisia eli kirjoja, jotka ovat naisten kirjoittamia tai naisista kirjoitettuja. Haluamme osoittaa, miten monella tapaa nainen voi olla vahva.
  
Haaste toteutetaan bingona. Bingon saat, kun luet tai kuuntelet viiteen vierekkäiseen haastekohtaan sopivan kirjan. Bingo voi tulla pystyyn, vaakaan tai vinottain. Samalla kirjalla ei voi täyttää useampaa haastekohtaa.
  
Naistenpäivänä paljastetaan lisäksi yllätyshaaste!
  
Tee haasteen suoritettuasi Instagramin feediin julkaisu 7.6. mennessä, jossa kerrot, mitkä kirjat luit bingoon. Tägää mukaan kaikki järjestäjät, ja olet mukana arvonnasssa. Haasteen suorittaneiden kesken arvotaan yllätyspalkinto.
    
Haasteessa käytetään aihetunnistetta #vahvatnaisetlukuhaaste
  

maanantai 30. marraskuuta 2020

Gutenberg-haaste (1.12.2020-31.3.2022)

Jokken runonurkka -blogissa alkaa 1.12.2020 lukuhaaste, jossa luetaan kirjoja Guteberg.org palvelusta:

"Haaste on lukea netin Gutenberg-palvelusta e-kirjoja. Guteberg.org palvelussa on paljon kirjoja, myös suomalaisia kirjoja, ja suomen kielelle käännettyjä.

Gutenbergissä on kirjoja, joiden tekijänoikeus on "raennut" taloudellisessa mielessä eli tekijät ovat kuolleet yli 75 vuotta sitten,. Näitä kirjoja ahkerat kirjojen ystävät digitoivat.  
Palvelu on maksuton, mutta sinne voi lahjoittaa.

Laitan  alle laitan marraskuun 2020 TOP 100 listan kirjailijoista, jotta näette setin kirjailijoita, suomeksi on Aleksis Kiveä, Runebergiä, Juhani Ahoa, Minna Canthia, J.H Erkkoa, Eino Leinoa eli laatua löytyy. 

Haasteaika alkaa 1.12.2020 ja haaste päättyy 31.3.2022. Ilmoittautuminen tähän bloggaukseen. Osallistujien kesken arvon jonkun palkinnon, esim. lahjakortin. Kuvaa saa käyttää."

Gutenberg.org-palvelu löytyy täältä.

Ilmoittaudu mukaan täällä.

Haasteen avausjutusta löytyy kattavasti lukuvinkkejä haasteeseen.


 

maanantai 28. syyskuuta 2020

Halloween -lukuhaaste (1-31.10.2020)

   
Yöpöydän kirjat -blogin Halloween -lukuhaaste järjestetään jo viidettä kertaa. 
  
Haaste kestää koko lokakuun ja sen aikana luetaan mitä vain teemaan sopivaa eli esimerkiksi teoksia, joissa on noitia, ihmissusia, vampyyreitä, zombeja tai kummituksia, tarina sijoittuu syksyn tai Halloweenin aikaan, tai kirja aiheuttaa kylmiä väreitä (tähän sopivat niin kauhu, historia, dystopia kuin dekkaritkin). 
  
Jokainen voi siis itse määritellä, miten luettu kirja sopii teemaan. Lukuvinkkejä voi poimia esimerkiksi edellisten vuosien koosteista 2019, 2018, 2017 ja 2016
  
Jos siis kiinnostuit haasteeseen osallistumisesta, käy kommentoimassa alkuperäiseen postaukseen. Somessa voi käyttää aihetunnistetta #halloweenlukuhaaste.

tiistai 1. syyskuuta 2020

Kirja, jota en halunnut lukea -lukuhaaste (1.9.2020-31.8.2021)

 

Yöpöydän kirjat -blogissa alkaa uusi lukuhaaste, joka kestää kokonaisen vuoden. Haasteessa on tarkoitus lukea kirjoja, joiden lukemista on aikaisemmin syystä tai toisesta vältellyt. Syynä on voinut olla ruma kansi, ennakkoluulot kirjaa tai sen kirjoittajaa kohtaan tai sitä on suositellut henkilö, esimerkiksi opettaja tai vanhempi herättäen tahtomattaan negatiivisia tunnelatauksen kirjaa kohtaan. 
  
Haastankin nyt itseni ja muut lukijat miettimään, onko jokin kirja ollut sellainen, jonka lukemista olet vältellyt aiemmin mainitusta syistä. Olisiko nyt aika antaa sille mahdollisuus? 
  
Ylitetään itsemme, koetaan - toivottavasti - hienoja lukukokemuksia ja myönnetään (ainakin joidenkin kirjojen kohdalla) olleemme väärässä ennakkoluuloinemme! 
  
Haasteen kesto: 1.9.2020-31.8.2021
  
Sosiaalisessa mediassa käytössä on aihetunniste #enhalunnutlukeatätä

maanantai 31. elokuuta 2020

#sarjakuvasyksy2020 (1.9-22.11.2020)

@paperimato ja @kirjakaruselli vetävät Instagramissa #sarjakuvasyksy2020 -lukuhaastetta, joka kestää 12 viikkoa eli 1.9.-22.11.2020. Jokaisella viikolla on oma teemansa, jotka löytyvät haastekuvasta.

Pitäisi lukea enemmän sarjakuvia.  
En tiedä mistä aloittaa.
Kirjaston sarjakuvahyllyillä fiilis on se, että vähän vieraalla maaperällä ollaan. Mitä ihmettä täältä nyt osaisi lainata?  
Maailma on täynnä loistavia sarjakuvia ja sarjakuvaromaaneja, joista en tiedä mitään!
Kuulostaako tutulta? 

Haasteen ajankohta on 1.9-22.11.2020

Teema vaihtuu kerran viikossa. Voit osallistua koko haasteeseen ja lukea kaikki 12 kirjaa tai valita itseäsi eniten puhuttelevat kohdat.

Jaa lukukokemuksesi hashtagilla #sarjakuvasyksy2020
  

perjantai 21. elokuuta 2020

Kirjabloggaajien klassikkohaasteen 12. kierros (31.1.2021)

   
Kirjabloggaajien klassikkohaaste järjestetään 12. kerran. Tällä kertaa vetovuorossa on Jotain syötäväksi kelvotonta -blogi.
  
Linja on perinteinen: jokaisella meillä riittää kirjoja, jotka syystä tai toisesta nauttivat klassikkomainetta, mutta jotka ovat jääneet lukematta. Puolen vuoden välein on hyvä päättää että "nyt mä sen luen", ja myös jakaa lukukokemukset, positiiviset ja negatiiviset, oliko klassikko maineensa ja lukemisen arvoinen. 
  
Klassikkohaasteen viralliset säännöt:

1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.)
2. Lue valitsemasi klassikko.
3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.1.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä.
4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä!
5. Toista kohta neljä useasti!
  
Osallistumiseen ei kuitenkaan tarvita blogia. Voit yhtä hyvin kertoa tiedot lukemastasi klassikosta (ja mielellään myös ajatuksiasi siitä) haasteen koontipostaukseen joka julkaistaan blogissa tammikuun lopussa. 
  
Somessa käytetään tunnistetta #klassikkohaaste. Kirjoista saa ja kannattaa aina pöhistä. 

Kirjabloggaajien kesälukumaraton osa 2 (29.8.2020)


Heinä-elokuun vaihteessa järjestettiin kirjabloggaajien kesän 2020 ensimmäinen lukumaraton Oksan hyllyltä -blogissa. Maratonin toiselle kierrokselle voi ennen kesän loppua eli elokuun viimeisenä viikonloppuna osallistua Yöpöydän kirjat -blogissa.

Lukumaratonin säännöt
  • Lue ja/tai kuuntele kirjoja 24 tunnin ajan. Kaikki kirjallisuus lasketaan mukaan (romaanit, tietokirjat, sarjakuvat, lastenkijat, runot, äänikirjat jne).
  • Maratonin voi aloittaa perjantain 28.8. puolella tai sitä voi jatkaa sunnuntaina 30.8. (esim. perjantaista klo 17.00 lauantaihin klo 17.00), pääasia, että ainakin osa lukemisesta/kuuntelusta ajoittuu varsinaiseen maratonpäivään eli lauantaihin 29.8.
  • Maratoniin saa sisältyä taukoja, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan. Muista syödä ja levätä riittävästi, jotta lukuilo säilyy!
  • Maratonista voi blogata etukäteen, sen kuluessa ja jälkikäteen. Postauksissa voi esimerkiksi kertoa lukusuunnitelmista, tunnelmista ja hyvistä lukuvinkeistä.
  • Maratonin lopuksi voi tehdä koontipostauksen, jossa kerrotaan luettu sivumäärä ja kuunnellut tunnit ja minuutit sekä luetut kirjat. Koontipostauksen linkin voi ilmoittaa alkuperäisen postauksen kommenttilaatikkoon.
  • Osallistua voi myös sometilin (Instagram, Twitter jne.) kautta
  • Lukumaratoniin voi osallistua myös ilman blogia tai sometiliä, ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut kirjat ja sivumäärät kommenteissa.
  • Seuraa halutessasi muiden lukumaratonia ja nauti tunnelmasta.
  • Lukumaratonin tunnisteena on somessa #lukumaraton.
  • Muista hyvä luku- ja kuuntelufiilis, maraton ei ole kilpailua vaan lupa upota kirjojen maailmoihin! 

tiistai 14. heinäkuuta 2020

Kirjabloggaajien kesälukumaraton 1.8.2020

Oksan hyllyltä -blogi emännöi kirjabloggaajien kesälukumaratonia, joka pidetään 1.8.2020:

Lukumaratonin säännöt
  • Lue kirjoja ja/tai kuuntele äänikirjoja 24 tunnin ajan. Kaikki kirjallisuus lasketaan mukaan (romaanit, tietokirjat, sarjakuvat, runot, äänikirjat jne).
  • Maratonin voi aloittaa perjantain 31.7. puolella tai sitä voi jatkaa sunnuntaina 2.8. (esim. perjantaista klo 17.00 lauantaihin klo 17.00). Olennaista on, että ainakin osa lukemisesta/kuuntelusta ajoittuu varsinaiseen maratonpäivään eli lauantaihin 1.8.
  • Maratoniin saa sisältyä taukoja, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan. Muista levätä riittävästi, jotta lukuilo säilyy!
  • Maratonista voi blogata etukäteen, sen kuluessa ja jälkikäteen. Postauksissa voi esimerkiksi kertoa lukusuunnitelmista, tunnelmista ja hyvistä lukuvinkeistä.
  • Maratonin lopuksi voi tehdä koontipostauksen, jossa kerrotaan luettu sivumäärä ja kuunnellut tunnit ja minuutit sekä luetut kirjat. Koontipostauksen linkin voi ilmoittaa Oksan hyllyltä -blogin (https://oksanhyllylta.blogspot.com/) kommenttilaatikkoon.
  • Osallistua voi myös sometilin (Instagram, Twitter jne.) kautta
  • Lukumaratoniin voi osallistua myös ilman blogia tai sometiliä, ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut kirjat ja sivumäärät kommenteissa.
  • Seuraa halutessasi muiden lukumaratonia ja nauti tunnelmasta.
  • Lukumaratonin tunnisteena on somessa #lukumaraton.
Ilmoittaudu mukaan täällä.


tiistai 23. kesäkuuta 2020

Nörttityttöjen kesälukumaraton 27.-28.6.2020

(Kuva: Unsplash.)

Nörttityttöjen blogissa kutsutaan osallistumaan kesälukumaratonille.
  
Suunnittelitko keväällä, että luet tänä kesänä vinon pinon kirjoja, mutta et ole vielä saanut aloitettua? Odottaako joululahjaksi saatu romaani vielä lukemista? Vai oletko ahminut alkuvuodesta niin paljon kirjoja, että lukuähkyn vuoksi olet jo joutunut pitämään kuukauden tai pari taukoa?
Ideana on pyhittää viikonlopun aikana 24h lukemiseen, koska kirjat ja kirjarakkaus. Sinun ei tarvitse ilmoittautua tapahtumaan etukäteen, mutta se olisi mukavaa.
 
  • Lukemisen voi aloittaa aikaisintaan 27.6. klo 00:00. 
  • Aloittamishetkestä alkaen lukuaikaa on yhtäjaksoisesti 24 tuntia.
  • Lukemisen välissä saa ehdottomasti pitää taukoja, mutta tauot lasketaan mukaan lukuaikaan.
  • Lukea saa niin kauno- kuin tietokirjallisuutta, e-kirjoja, sarjakuvia, mangaa, runoja, mitä ikinä haluaa, kunhan sivumäärän saa teoksesta jotenkin laskettua. Myös äänikirjat lasketaan mukaan: niissä lukumäärä määritellään sen mukaan, montako minuuttia on kirjaa tullut kuunneltua.
  • Lukeminen lopetetaan viimeistään 28.6. klo 23:59.
  • Lopuksi ilmoitetaan lukumäärä tapahtuman blogi-postauksen kommenttiosioon.
  
Somessa on käytössä aihetunniste #nörttityttöjenlukumaraton2020.

torstai 28. toukokuuta 2020

Kesän 2020 sarjishaaste (1.6.-31.8.2020)

Sarjakuvakuplassa-blogissa alkaa kesäkuun alussa sarjakuvahaaste, jossa täytellään bingoruudukkoa:

"Säännöt, joiden noudattamisen orjallisuudesta voi päättää oman mielensä mukaan:
  • Haasteen suorittamiseen on aikaa kesän 2020 verran, 1.6.-31.8.2020 välisen ajan
  • Yksi teos vastaa yhtä kohtaa alla olevassa ruudukossa. Sarjaa lukiessa merkinnän voi laittaa jokaista yksittäistä teosta kohden. 
  • Teokseksi hyväksytään mikä tahansa sarjakuvakirja. Myös verkkosarjakuva hyväksytään mukaan, kunhan sitä on julkaistu riittävästi, esimerkiksi yhden albumin verran. Tämän rajan saavuttaminen on hyvin tapauskohtaista, mutta hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että sarjaa on julkaistu vähintään 50 jakson tai noin 200 sivuun verran. Luonnollisesti lukijan mielenrauhan vuoksi suositeltavaa on lukea kokonaisia kappaleita tai ahmia kaikki jo julkaistu!
  • Haasteessa voi edetä riveittäin tai sarakkeittain. Myös vapaampi tyyli hyväksytään, varsinkin sellaisissa tapauksissa, jossa tarkoituksena on koko ruudukon täyttäminen.
  • Tämän ohje on täysin valinnainen, mutta jokaisen rivin tai sarakkeen täyttymisen kohdalla on hyvä hetki palkita itsensä jollain mukavalla, herkuttele vaikka jäätelötötteröllä!"

Haasteeseen ei tarvitse ilmoittautua erikseen ja mukaan voi hypätä missä vaiheessa kesää tahansa.  

Hashtag somessa: #sarjishaaste2020 tai #sarjishaaste tai #sarjakuvahaaste

Lisää tietoa haasteesta löytyy haasteen aloitusjutusta.




torstai 21. toukokuuta 2020

Dekkariviikko kirjablogeissa (8.-14.6.2020)

dekkariviikkologo2020.jpg
  
Kesä ja dekkarit kuuluvat ehdottomasti yhteen! Kesäkuun toisella viikolla eli 8.-14.6.2020 vietetään taas perinteistä Dekkariviikkoa. Kirjabloggaajatkin ottavat tutuun tapaan osaa Dekkariviikkoon. Tämänvuotista dekkareille omistettua teemaviikkoa on luotsaamassa Luetut.net -kirjablogin Mari.
  
Osallistua voi lukemalla ja postaamalla dekkareista viikon aikana. Postauksissa voit vaikkapa esitellä viimeksi luettuja dekkareita, listata kaikkien aikojen lempidekkarisi, hehkuttaa dekkareiden ihanuutta tai marista dekkareissa viljellyistä kuluneista kliseistä. Pääasia että julkaiset Dekkariviikon aikana edes yhden postauksen, joka liittyy tavalla tai toisella dekkareihin. 
  
Yllä olevaa kuvaa saa käyttää Dekkariviikon julkaisuissa, ja somessa voi käyttää hästägiä #dekkariviikko.

maanantai 18. toukokuuta 2020

Pride-lukuhaaste (1.-30.6.2020)

  
Vaikka kesän Pride-kulkueet ovatkin vallitsevan maailmantilanteen takia peruttu tai siirretty syksyyn, on kesäkuu silti Pride-kuukausi ja sitä voi viettää esimerkiksi lukemalla teemaan sopivaa kirjallisuutta. Yöpöydän kirjat -blogissa järjesteään jo neljätä kertaa Pride-lukuhaaste, joka tällä kertaa kestää koko kesäkuun ajan.
    
Haasteen tarkoituksena on nostaa esille sateenkaarevuutta kirjallisuudessa. Haasteeseen saa lukea mitä vain, lasten kuvakirjoja, nuorten romaaneja, viihdettä, dekkareita, historiaa, tietoa... Yhden tai useamman kirjan, kunhan teoksessa on LGBTIQ+ hahmoja, kuvitteellisia tai todellisia.
      
Kirjojen lisäksi teeman kaikenlainen muukin käsittely on erittäin suotavaa. Olisi kiinnostavaa kuulla esimerkiksi sateenkaarevista elokuvista ja sarjoista: mitkä ovat parhaat, mitä löytyy juuri nyt Netflixistä jne.
      
Haasteeseen voi osallistua kuka vain, ainoana vaatimuksena on ehdoton ei vihapuheelle. Lukuvinkkejä löytyy esimerkiksi aikaisempien vuosien haastekoosteista 20192018 ja 2017 sekä haasteen vetäjäblogin aihetunnisteen sateenkaarikirja takaa.
    
Sosiaalisessa mediassa voi käyttää aihetunnisteita #pridelukuhaaste ja #sateenkaarikirjallisuus.
      
Ilmoittaudu mukaan täällä.

sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Helatorstain lukumaraton 21.-24.5.2020

Kuunnellut äänikirjat -blogi emännöi helatorstain lukumaratonia:

"Ei pitkää viikonloppua ilman lukumaratonia!
Joten aloitanpa emännöinnin seuraavaan maratoniin, joka toteutetaan helatorstain pitkän viikonlopun aikana, to 21.5. - su 24.5.2020. Maratoniin otetaan siis itse valittu 24 tunnin ajanjakso, jolta luettujen kirjojen sivut tai äänikijan ajat merkitään ylös. Myös tauot, nukkumiset ja syömiset sisältyvät tähän ajanjaksoon."

Ilmoittaudu mukaan täällä. Voit osallistua lukumaratoniin myös ilman blogia.



Kirjallinen tunnebingo -lukuhaaste (16.5.-15.8.2020)

Sheferijm-blogissa on alkanut Kirjallinen tunnebingo-haaste, jossa bingoillaan kirjojen aiheuttamille tunteilla, ja viiden vaaka-, pysty- tai kulmittainen suora on bingo:




Haasteaika: 16.5.-15.8.2020

maanantai 27. huhtikuuta 2020

YA-lukuhaaste (1.5.-30.9.2020)

Instagramin kirjalliset kuplat ovat viime aikoina puhuneet paljon YA-kirjallisuuden vähäisestä arvostuksesta ja näkyvyydestä. Pöhinästä innostuneina neljä kirjagrammaajaa eli lottareadsbooks, sirkkuwrites, hennasbooks ja enemmankirjoja heitti ilmoille YA-lukuhaasteen. 
  
OHJEET:
  
5x5 ruudukkoon on tarkoitus saada bingo lukemalla YA-kirjallisuutta. Yhdellä kirjalla saa täyttää vain yhden haastekohdan ja kielen jolla lukee saa valita itse.  

Kaikkien bingon saaneiden henkilöiden kesken arvotaan 2x 20€ lahjakortit Suomalaiseen kirjakauppaan! Osallistuaksesi arvontaan, tulee sinun saada bingo ja tehdä siitä koontipostaus, joko blogiin tai Instagramiin. 
  
Jos teet koontipostauksen Instagramiin, postaa kuva feediisi ja kerro esimerkiksi kuvatekstissä mitkä kirjat luit ja mihin kohtiin ne sijoitit eli mistä sait bingon. Tägää myös kaikki järjestäjät kuvaan. 
  
Jos taas haluat tehdä koosteen omaan blogiisi, koontipostaus julkaistaan haasteen lopussa Lotta reads books -blogiin. Sinne voi siis linkittää oman suorituksensa ja jättää samalla yhteystiedot jos arvontavoitto osuu kohdalle.
 
Haaste alkaa 1.5.2020 ja jatkuu aina syyskuun loppuun asti eli 30.9.2020.
  
Aihetunnisteina toimii #YAlukuhaaste2020 

Vapun lukumaraton (30.4.-3.5.2020)

Vappua ei ole peruttu! Sitä voi viettää vaikkapa osallistumalla lukumaratonille. Yöpöydän kirjat -blogi kutsuu osallistumaan vappuviikonlopun ajan lukemaan kirjoja kotona tai vaikkapa ulkona - turvavälit huomioiden!
   
Maratonin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset: sen aikana luetaan 24 tunnin ajan itselle sopivimpana yhtäkestoisena spruttina maraton-päivämäärien aikana. Voit luonnollisesti pitää taukoja (kuten syödä ja nukkua), mutta ne lasketaan mukaan kokonaisaikaan. 
   
Lukea saa mitä vain, esimerkiksi romaaneja, novelleja, runoja, näytelmiä, lastenkirjallisuutta, tietoteoksia, sarjakuvaa tai äänikirjoja. Kirjaa ylös lukemasi teokset ja niiden sivumäärä, äänikirjoista kuunneltu aika. 
   
Maraton ei ole kilpailu siitä, kuka lukee eniten, eikä tarkoituksena ole suorittaa veren maku suussa, vaan pyhittää pitkä, yhtäjaksoinen tai useampi lyhyt hetki ihanan lukuharrastuksen parissa. Jos et ole ikinä ottanut osaa mihinkään lukuhaasteeseen, tähän on todella helppoa lähteä matkaan! 
       
Maratonista voi halutessaan pöhistä etukäteen, päivittää kuulumisia sen kuluessa ja tehdä koosteen jälkikäteen. Voit esitellä kirjapinoa ja lukunurkkausta, kertoa tunnelmista ja vinkata hyviä  kirjoja tai lukunaposteluun sopivia herkkuja ja välipaloja sosiaalisen median alustoilla. 
   
Maratonin lopuksi ilmoita lukemasi teokset, sivumäärä ja/tai kuunneltu aika tai linkitä oma koosteesi alkuperäiseen haaste-postaukseen. 
    
Voit osallistua myös ilman blogia (kuten Instagramissa tai Twitterissä) ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut kirjat ja sivumäärät kommenteissa.
   
Maratonin tunnisteena on somessa #lukumaraton ja #lukuvappu maratonpostauksissa voi käyttää tässä postauksessa olevaa kuvaa.

perjantai 3. huhtikuuta 2020

Pääsiäisen lukumaraton 10.-13.4.2020

   
Kirjaimia -blogin LauraKatarooma kutsuu maratoonaamaan pääsiäisenä 10.-13.4.2020.
  
Lukumaratonin säännöt:
  • Kaikki 24 tunnin aikana luettu kirjallisuus lasketaan mukaan (perinteinen kirjallisuus, sarjakuvat, runot, äänikirjat jne).
  • Maratoonaamisen voi aloittaa perjantaina 10.4. ja sitä voi jatkaa maanantaihin 13.4. (esim. perjantaista klo 17.00 maanantaihin klo 17.00) oman valinnan mukaan.
  • Maratoniin saa sisältyä taukoja, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan.
  • Maratonista voi halutessaan blogata etukäteen, sen kuluessa ja jälkikäteen. Voit esimerkiksi kertoa tunnelmista, uusista ideoista ja hyvistä lukuvinkeistä. Maratonin lopuksi lasketaan luettu sivumäärä/kuunneltu minuuttimäärä ja kirjataan ylös luetut/kuunnellut kirjat sekä tehdään koontipostaus ja linkitetään se tässä blogissa 15.4. julkaistavaan postaukseen.
  • Voit osallistua myös ilman blogia ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut/kuunnellut kirjat ja sivu/minuuttimäärät 15.4. ilmestyvän koontipostauksen kommenteissa.
  • Maratonin tunnisteena on somessa #lukumaraton ja #pääsiäisenlukumaraton2020.

keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Kirjoja ulapalta – merellinen lukuhaaste 2020 (1.4.-31.10.2020)

Nannan kirjakimara -blogissa on käynnistynyt Kirjoja ulapalta -haaste, jossa luetaan meriaiheisia kirjoja:
  1. Ilmoita osallistumisestasi tämän tekstin kommenttilaatikossa. Ilmoittautumiselle ei ole takarajaa.
  2. Lue sinulle sopiva määrä haasteeseen soveltuvia kirjoja ja kirjoita niistä blogiisi 31.10.2020 mennessä. Voit käyttää postauksissasi haasteen kuvaa ja somessa tunnistetta #kirjojaulapalta.
  3. Jos sinulla ei ole omaa blogia, voit osallistua haasteeseen somessa. Silloin korvaat bloggaamisen somepäivityksellä eli kirjoittamalla kirjasta ja lukukokemuksestasi haluamallasi tavalla Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa haasteen tunnistetta #kirjojaulapalta käyttäen 31.10.2020 mennessä.
  4. Julkaisen haasteen koontipostauksen 31.10.2020. Osallistujilla on 3.11. saakka aikaa kuitata haasteen suoritus tuon tekstin kommenttilaatikossa. Ilmoita, kuinka monta kirjaa olet haasteeseen lukenut, jotta tiedän, ketkä ovat saaneet haasteen valmiiksi. Bloggaajat voivat halutessaan tehdä koostepostauksen haastekirjoista ja ilmoittaa linkin.
  5. Keskiviikkona 4.11. julkaisen yhteenvedon haasteesta ja arvonnan voittajan.
Haasteaika: 1.4.-31.10.2020
 
Hashtag somessa: #kirjojaulapalta

Ilmoittaudu mukaan täällä. Haasteen aloitusjutussa on lisää tietoa haasteesta ja kattava kirjavinkkien lista.



torstai 19. maaliskuuta 2020

Naistenviikko -haaste (18. – 24.7.2020)

 
Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogin jo perinteeksi muodotunut naistenviikon lukuhaaste tulee tänäkin vuonna.
   
Haasteohjeet: 
  • Haasteviikon aikana 18. – 24.7.2020 luetaan ja/tai postataan naisnäkökulmasta.
  • Aihe ja tyyli on vapaa.
  • Voit lukea naisten kirjoittamaa kirjallisuutta.
  • Voit kirjoittaa havaintojasi naiskuvista.
  • Voit valita luettavaksi tai postattavaksi kirjallisuutta, jonka on kirjoittanut viikon nimipäiväjuhlittu.
  • Voit postata kirjallisuudesta, jonka henkilöissä on viikon nimipäiväsankarittaria.
  • Voit valita naisviikkotulokulmasi mielesi mukaan. 
 

tiistai 3. maaliskuuta 2020

Lukumaraton (6.-8.3.2020)

  
Yöpöydän kirjat -blogissa kutsutaan osallistumaan lukumaratonille tulevana viikonloppuna eli 6.-8.3.2020. Ilmoittaudu mukaan alkuperäisen postauksen kommenteissa. Alla vielä muistutuksena lukumaratonin säännöt.
  
  • Maratonilla luetaan 24 tunnin ajan. Voit pitää taukoja (kuten syödä ja nukkua), mutta ne lasketaan mukaan kokonaisaikaan.
  • Lukea saa mitä vain, esimerkiksi romaaneja, novelleja, runoja, näytelmiä, lastenkirjallisuutta, tietoteoksia, sarjakuvaa tai äänikirjoja. Kirjaa ylös lukemasi teokset ja niiden sivumäärä, äänikirjoista kuunneltu aika.
  • Maratonista voi halutessaan blogata etukäteen, päivittää kuulumisia sen kuluessa ja tehdä koosteen jälkikäteen. Voit esitellä lukupinoa, kertoa tunnelmista, uusista ideoista ja hyvistä lukuvinkeistä blogissa tai esimerkiksi Instagramissa.
  • Maratonin lopuksi ilmoita lukemasi teokset, sivumäärä ja/tai kuunneltu aika tai linkitä oma koosteesi 9.2. julkaistavaan maratonia kokoavaan postaukseen Yöpöydän kirjat -blogissa.
  • Voit osallistua myös ilman blogia (kuten Instagramissa tai Twitterissä) ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut kirjat ja sivumäärät kommenteissa.
  • Maratonin tunnisteena on somessa #lukumaraton ja maratonpostauksissa voi käyttää tässä postauksessa olevaa kuvaa.

sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Kirjoihin kadonneen pojan -lukuhaaste (28.7.2020 asti tai oma aikataulu)

Kirjoihin kadonnut -blogissa on julkaistu lukuhaaste, jonka on kehitellyt bloggaajan 8-vuotias lukemisesta innostunut poika. Haasteeseen kuuluvat seuraavat kohdat:

1. Kirjan kannessa on punaista ja keltaista.

2. Kirjassa on vähintään 50 sivua

3. Kirjassa harrastetaan lempiharrastustasi

4. Kirja, jota luet toiselle 

5. Kirjassa on kevät tai kesä

6. Sininen kirja

7. Kuuntele yksi satu- / äänikirja

8. Kirja on sarjanosa

9. Sarjakuva

10. Uusi tuttavuus
 
Aikaa haasteen suorittamiseen pienemmille lukijoille ei ole, vaan haastetta voi suorittaa omassa  tahdissaan. Varttuneemmille lukijoille haasteen suorittamiseen on aikaa 28.7.2020 asti.
 
Hashtag somessa: #kkplukuhaaste
 
Ilmoittaudu mukaan täällä. Haasteen aloitusjutussa on lisää tietoa lukuhaasteesta.
 
 

lauantai 29. helmikuuta 2020

Tietokirjabingo 2020 (31.12.2020 asti)

Kirjat kertovat -blogissa on alkanut tietokirjojen lukuhaaste, jossa luettuja tietokirjoja sijoitetaan bingoruudukkoon:


"Bingon säännöt ovat yksinkertaiset: viisi luettua tietokirjaa rivissä joko vaakaan pystyyn tai vinottain, ja se on siinä. Jos kaipaat enemmän haastetta, lue 25 tietokirjaa, joilla saat koko ruudukon "täyteen".

Tähän blogin omaan tietokirjabingoon vuodelle 2020 saattaa liittyä arvonta."
 
Haasteaika kestää vuoden 2020 loppuun asti (31.12.2020). 

Ilmoittaudu mukaan täällä. Haasteen aloitusjutussa on lisää tietoa haasteesta.

maanantai 10. helmikuuta 2020

Kirjabloggaajien klassikkohaasteen 11. kierros (31.7.2020)

Kirjan jos toisenkin -blogi emännöi ensi kesän klassikkohaasteen 11. kierrosta, jonka postauspäivä on 31.7.2020:

Klassikkohaasteen viralliset säännöt:

1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.)
2. Lue valitsemasi klassikko.
3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2020. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä.
4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä!
5. Toista kohta neljä useasti!

Osallistumiseen ei kuitenkaan tarvita blogia. Voit yhtä hyvin kertoa tiedot lukemastasi klassikosta (ja mielellään myös ajatuksiasi siitä) haasteen koontipostaukseen joka julkaistaan tässä blogissa heinäkuun lopussa. 

Ilmoittaudu mukaan täällä. Haasteen aloitusjutussa on myös lisää tietoa lukuhaasteesta.

Hashtag somessa: #klassikkohaaste


perjantai 7. helmikuuta 2020

Suojellaan Itämerta lukemalla eli Muumi-kirjojen -lukuhaaste (14.2.-30.4.2020)

Luetaanko tämä? -blogissa käynnistyy ystävänpäivänä Muumi-kirjojen lukuhaaste:

"Meri on tärkeä elementti muumi-kirjoissa, joissa se edustaa vapautta ja seikkailua, mutta myös vaaraa ja luonnon arvaamattomuutta. Myös Tove Janssonille Suomen luonto - erityisesti meri ja sen saaristo - olivat tärkeitä taiteellisen innoituksen lähteitä. Halusin täällä Luetaanko tämä? -blogissa juhlistaa muumi-kirjallisuuden juhlavuotta ja osallistua samalla omalla panoksellani Itämeren suojelutyöhön. Niinpä käynnistänkin Muumi-kirjojen -lukuhaasteen*, joka alkaa ystävänpäivänä 14.2. ja jatkuu 30.4.2020 asti. 

Haastan kaikki lukemaan muumi-kirjoja ja lahjoittamaan jokaista lukemaansa kirjaa kohti haluamansa summan #MEIDÄNMERI-kampanjaan, eli John Nurmisen Säätiön tekemään suojelutyöhön. Itse lupaan lahjoittaa jokaista lukemaani muumi-kirjaa kohti 2 euroa osoitteessa https://oursea.fi. Jokaista kerättyä 10 euroa vastaan Itämerestä voidaan poistaa 40 kiloa sinilevää. Osallistua voit, vaikka et lahjoittaisikaan rahaa. Mahtavaa, jos lähdet kanssani juhlimaan muumi-tarinoiden juhlavuotta lukemalla muumi-kirjoja!"
 

Haasteaika: 14.2. - 30.4.2020

Haasteen hashtag: #muumilukuhaaste

Ilmoittaudu mukaan täällä. Haasteen aloitusjutussa on myös lisää tietoa lukuhaasteesta ja siihen liittyvästä arvonnasta.


maanantai 3. helmikuuta 2020

Minna Canth -lukuhaaste (19.2.-19.3.2020)


Yöpöydän kirjat -blogissa haastetaan kirjabloggaajat, instagrammaajat, twiittaajat, podcastaajat ja tubettajat ottamaan osaa Minna Canth -lukuhaasteeseen jo kuudetta kertaa. Haaste kestää tällä kertaa kokonaisen kuukauden, 19.2-19.3.2020, jonka aikana voi julkaista Minnaisia juttuja. Osallistu mukaan kommentoimalla haasteen vetäjän blogiin. 19.3. eli Minnan syntymäpäivänä julkaistaan koostepostauksen, johon voi jättää linkit tai listan luetuista teoksista.
  
Olipa käyttämäsi alusta mikä tahansa, jos luet kirjoja ja kirjoitat tai puhut niistä, voit osallistua. Haasteeseen voi lukea paitsi Canthin kirjoittamia teoksia, myös kirjoja, jotka kertovat tavalla tai toisella hänestä. 
   
Somessa voi käyttää tässä postauksessa olevaa kuvaa ja aihetunnistetta #minullaoncanthia

sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Ystävänpäivän lukumaraton (14.-16.2.2020)

 
Eletään helmikuuta ja ystävänpäivä on jo ihan nurkan takana. Kirjabloggaajat viettävät sitä jälleen perinteeksi muodostuneen Ystävänpäivän lukumaratonin merkeissä 14.-16.2.2020. Tällä kertaa maratonin vetäjäksi lähti Kirjan jos toisenkin -blogin Jane.
  
Osallistuminen ei vaadi blogia eikä someaktiivisuutta. Mielellään käymme kuitenkin kurkkimassa esimerkiksi lukusuunnitelmiasi (eli sitä hervottoman korkuista pinkkaa jonka olet maratonille varannut), lukunurkkaustasi (pehmoista vilttiä ja vaahtokarkkikaakaota?) ja maratonin etenemistä blogeissa, Twitterissä, Instagramissa jne. 
Ystävänpäivä osuu tänä vuonna perjantaille ja maratonille voi osallistua perjantaina, lauantaina tai sunnuntaina. Lukuaikaa on tuttuun tapaan 24 tuntia ja lukea voi tuolla aikavälillä kahden päivän aikana, esimerkiksi perjantaista klo 18 lauantaihin klo 18 saakka. Kaikki tauot sisältyvät siis tuohon 24 tuntiin. 
Kaikki lukeminen lasketaan, myös äänikirjat. Kun olet päättänyt maratonisi, laske lukemasi sivut ja/tai kuuntelemasi aika yhteen ja tee koontipostaus johon listaat myös kirjasi. Käy sitten linkittämässä oma tuloksesi koontipostaukseen, joka julkaistaan Kirjan jos toisenkin -blogissa ystävänpäivänä ja linkitän myös tähän. Jos sinulla ei ole blogia, voit laittaa loppusaldosi ja kirjalistasi suoraan kommenttina. 

Haaste lukea kirjoja Keskisuomalaisen sadan kirjan listalta (31.3.2021 asti)

Jokken kirjanurkka -blogissa haastetaan lukemaan kirjoja Keskisuomalainen-lehden 10 vuotta sitten julkaisemalta sadan kirjan listalta:

"Haaste on yksinkertainen: bloggaa joko koko lista tai osia siitä seuraavan 14 kuukauden  aikana. Tee koostepostaus 31.3.2021 mennessä ja linkkaa tähän bloggaukseen." 

Haasteeseen liittyy myös arvonta, josta löydät lisää tietoa haasteen aloitusjutusta.

Haasteaika: 2.2.2020-31.3.2021

Ilmoittaudu mukaan täällä.

Keskisuomalaisen 100 kirjan lista:

1. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen
2. J.R.R. Tolkien:  Taru sormusten herrasta
3. Väinö Linna:  Tuntematon sotilas
4. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä
5. Väinö Linna : Täällä pohjantähden alla
6. Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut
7. Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus
8. Anne Frank:  Nuoren tytön päiväkirja
9. Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille
10. Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli
11. Antoine de Saint-Exupéry: Pikku Prinssi
12. J.K. Rowling: Harry Potter -sarja
13. Gabriel García Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys
14. George Orwell: Vuonna 1984
15. Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija
16. Elias Lönnrot:  Kalevala
17. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
18. Sofi Oksanen: Puhdistus
19. Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
20. Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
21. Richard Bach: Lokki Joonatan
22. Umberto Eco: Ruusun nimi
23. Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti
24. J. & W. Grimm: Grimmin sadut I - III
25. Dan Brown: Da Vinci -koodi
26. Enid Blyton – Viisikko-sarja
27. Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase
28. Ernest Hemingway: Vanhus ja meri
29. Goscinny – Uderzo: Asterix-sarja
30. John Irving –  Garpin maailma
31. Louisa May Alcott: Pikku naisia
32. Victor Hugo: Kurjat
33. C.S. Lewis: Narnian tarinat
34. A.A. Milne:  Nalle Puh
35. Henri Charriere: Vanki nimeltä Papillon
36. Alexandre Dumas :Kolme muskettisoturia
37. Brontë  Emily: Humiseva harju
38. William Golding: Kärpästen herra
39. Juhani Aho: Rautatie
40. Leo Tolstoi: Anna Karenina
41. Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli
42. Arthur C. Clarke: Avaruusseikkailu 2001
43. J.D. Salinger: Sieppari ruispellossa
44. Brontë Charlotte:  Kotiopettajattaren romaani
45. Kurt Vonnegut – Teurastamo 5
46. Isaac Asimov: Säätiö-sarja
47. Aapeli – Pikku Pietarin piha
48. Leo Tolstoi: Sota ja Rauha
49. Mauri Kunnas – Koiramäen talossa
50. Margaret Mitchell: Tuulen viemää
51. Nikolai Gogol : Kuolleet sielut
52. Albert Camus: Sivullinen
53. Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu
54. Hergé: Tintti-sarja
55. Miquel Cervantes: DonQuijote I ja II
56. Eduard Uspenski:  Fedja-setä, kissa ja koira
57. Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut
58. Johanna Sinisalo:  Ennen päivänlaskua ei voi
59. Herman Hesse:  Lasihelmipeli
60. Günther Grass: Peltirumpu
61. Jostein Gaarder – Sofian maailma
62. Leon Uris:  Exodus
63. Lucy M. Montgomery: Pieni runotyttö, trilogia
64. Ilmari Kianto: Punainen viiva
65. Franz Kafka: Oikeusjuttu
66. Guareschi Giovanni: Isä Camillon kylä
67. Lewis Caroll: Liisan seikkailut ihmemaassa
68. John Steinbeck – Eedenistä itään
69. Kari Hotakainen:  Juoksuhaudantie
70. Paulo Coelho: Istuin Piedrajoen rannalla ja itkin
71. Jules Verne:Maailman ympäri 80 päivässä
72. Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa
73. Jaroslav Hasek – Kunnon sotamies Svejk maailmansodassa
74. Giovanni Boccaccio: Decamerone
75. Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva
76. Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys
77. Homeros: Odysseia
78. Peter Høeg: Lumen taju
79. Arthur Conan Doyle: Baskervillen koira
80. William Shakespeare: Hamlet
81. Eino Leino:  Helkavirsiä
82. Stieg Larsson: Miehet, jotka vihaavat naisia
83. Yrjö Kokko: Pessi ja Illuusia
84. Thomas Harris – Uhrilampaat
85. Raymond Chandler: Syvä uni
86. Jean M. Untinen-Auel – Luolakarhun klaani
87. Deborah Spungen – Nancy
88. Stephen King – Hohto
89. Laura Ingalls Wilder: Pieni talo Preerialla
90. Laila Hietamies – Hylätyt talot, autiot pihat
91. Aino Suhola – Rakasta minut vahvaksi
92. Aleksandr Solzhenitsyn – Vankileirien saaristo
93. Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä
94. Timo K. Mukka:  Maa on syntinen laulu
95. Juha Vuorinen – Juoppohullun päiväkirja
96. Kjell Westö: Missä kuljimme kerran,
97. Veijo Meri: Manillaköysi
98. Maria Jotuni: Huojuva talo
99. Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän
100. Jan Guillou: Pahuus



perjantai 24. tammikuuta 2020

Lukurauhan päivä 9.2.2020

  
Suomen kirjasäätiö kutsuu vuosittain suomalaisia rauhoittumaan kirjan pariin helmikuun toisena sunnuntaina, sillä silloin vietetään lukurauhan päivää. Levittäkäämme lukurauhaa! Sosiaalisessa mediassa on käytössä aihetunniste #lukurauha.
    
Kirjaan syventyminen on ihana ajatus, mutta usein se jää haaveeksi. Aika karkaa käsistä muutaman minuutin pätkissä tai hurahtaa sosiaalisen median syövereihin. 
Joka vuosi helmikuun toisena sunnuntaina julistetaan kaikelle kansalle yleinen ja yhtäläinen Lukurauha. Tarkoitus on rauhoittaa koko päivä kirjojen lukemiselle.
 
Luetaan tai kuunnellaan kirjaa, yksin tai yhdessä, kotona tai kylässä, kaikessa rauhassa. Luetaan ääneen lapselle tai vanhukselle, kokoonnutaan lukupiiriin tai vetäydytään omaan nojatuoliin. Vai pidetäänkö juhlat teemalla OKM - oma kirja mukaan?
   
LUKURAUHAN LAKI
  
1 § Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.
  
2 § Yhdessä lukeminen on sallittu.
  
3 § Yksin lukeminen on sallittu.
  
4 § Toisille lukeminen on sallittu.              
  
5 § Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.
  
6 § Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.

tiistai 21. tammikuuta 2020

Shakespearen sisarukset -lukuhaaste (30.1.2021 asti)

Kuva: Unplash
   
Jotain syötäväksi kelvotonta -blogissa haastetaan lukemaan näytelmiä. Haaste kestää 30.1.2021 asti, eli aikaa osallistua on vähän yli vuosi. 
  
Vuodenvaihteen lukutilastoissani kiinnitin huomiota siihen, että luen ihan mielelläni näytelmiä, mutta lukemistani näytelmistä melkein kaikki ovat miesten kirjoittamia, ja aika vaikea oli edes keksiä naisia näytelmäkirjailijoina, erityisesti muita kuin suomalaisia (siinä missä noin yleensä teatterin historiallinen kaanon on hyvinkin kansainvälinen). 
Suomessa käydessäni kävin myös kirjastossa vilkaisemassa näytelmähyllyä että mitäkö löytyy, ja kyllähän sieltä löytyi aika paljonkin naisten kirjoittamia näytelmäkirjoja, pääsääntöisesti tosin uutta suomalaista ja teoksia joista en muista juuri missään kuulleeni (näytelmäkirjat eivät yleensäkään kauheasti blogeissa näy eivätkä kai muissakaan kirjallisuusarvostelmissa). 
   
1. Lukija-perushaaste
  
Haasteessa luetaan näytelmiä (dramaattiset monologit mukaanlukien) täyttäen seuraavia haastekohtia:
  
A. Naisen kirjoittama teos
B. Miehen kirjoittama teos
C. Suomalaisen kirjoittama teos
D. Ei-suomalaisen kirjoittama teos
E. Teoksen kirjoittaja on elossa (lukuhetkellä)
F. Teoksen kirjoittaja on kuollut
G. Teos kirjailijalta jolta en ole ennen lukenut mitään
H. Teos kirjailijalta jonka tuotantoa olen lukenut aiemmin (näytelmiä tai muuta)
  
Saman teoksen voi sijoittaa useisiin haastekohtiin, ja vâhimmäisvaatimus haasteen suorittamiseen on jokaisen haastekohdan täyttäminen, joka siis taitavasti tehdyillä valinnoilla hoituu kahdella näytelmällä.
  
Jos intoa näytelmiin löytyy, niin haastetta voi jatkaa eri suuntiin:
  
2. Monipuolinen lukija
  
Haasteessa luetaan vähintään kuusi näytelmää merkiten yllämainittuja haastekohtia, niin että kaikilla kuudella näytelmällä on eri yhdistelmä haastekohtia (siis suomalainen elossa oleva mies, suomalainen elossa oleva nainen, ulkomainen kuollut mies jne).
  
3. Perehtyvä lukija
  
Haasteessa luetaan vähintään kuusi näytelmää, joista viisi sijoittuu samaan haastekohtaan (siis viisi suomalaisen kirjoittamaa teosta, tai viisi naisen kirjoittamaa teosta, tai viisi teosta kirjailijoilta joita en ole ennen lukenut).
  
4. Historiallinen lukija
  
Haasteessa luetaan vähintään viisi näytelmää, jotka ovat kaikki eri vuosisadoilta.

Saamelainen lukuhaaste (31.12.2020 asti)

Kuva: Unplash
   
Eellim 2.0 -blogissa on laitettu pystyyn Saamelainen lukuhaaste, jota voi suorittaa vuoden loppuun asti. 
  
Lukuhaasteista suurimmassa ja kuuluisimmassa Helmet-lukuhaasteessa on VIISIKYMMENTÄ kohtaa, ja sen suorittaminen ei taida olla realistista aivan kaikille, jotka lukevat vain silloin tällöin mitä käteen sattuu. Se on kuitenkin sikäli hyvä, että siitä saa varmasti lukuvinkkejä ja intoa vaikka sitä ei suorittaisikaan kokonaan.

Mutta.

Siinä on YKSI kohta joka koskee saamelaisia.

Siispä arvelin, että Suomenmaan lyhyempi lukuhaaste olisi aika helppo sovittaa saamelaisiin liittyväksi! Eli tässä minun versioni kymmenen kohdan lukuhaasteesta, jonka pitäisi sopia myös niille jotka lukevat vähän ja harvoin.
  
HAASTEKOHDAT:
  
1. Kirja, jota saamelainen suosittelee
2. Kirje, jonka saamelainen on haukkunut
3. Kirja, jossa yhtenä hahmona on Áillohaš
4. Kirja, jonka kannessa on poro, taimen tai muu saamelaisille tärkeä eliö
5. Saamenkielinen kirja — tai kirja, joka on käännetty saamesta, jos et osaa saamea
6. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen perinteiselle saamelaisalueelle
7. Kirja, jonka nimessä on sana ”perinne”
8. Jonkun saamelaisen muistelmat tai elämänkerta
9. Pedar Jalvin tai Áillohašin kirjoittama kirja
10. Kirja, joka käsittelee Pedar Jalvia tai Áillohašta
  
Ja sitten vielä bonuskohdat, jotta vuodesta tulee täysi yhden kirjan kuukausivauhtia:
  
11. Kirja joka kertoo saamelaisen/saamelaisten asuntolaelämästä
12. Kirja joka kertoo etelään muuttamisesta

perjantai 10. tammikuuta 2020

Pohjoinen lukuhaaste 2020 (31.12.2020 asti)


Pohjoinen lukuhaaste on Outi-kirjastojen lukuhaaste. Se haastaa lukemaan kirjoja joita ei ehkä tavallisesti lukisi. Haasteessa on 25 kohtaa. Voit suorittaa lukuhaasteen asuinpaikastasi riippumatta. Aikaa haasteen suorittamiseen on vuoden 2020 loppuun.
  
Somessa käytössä on aihetunniste: #pohjoinenlukuhaaste
  
1.   Esseekokoelma
2.   Filosofinen kirja
3.   Kalle Päätalon kirjoittama kirja
4.   Kirja, jonka kannessa on lempiväriäsi
5.   Kirja, johon tarttumista olet suunnitellut jo pitkään
6.   Kirja, joka kertoo kirjailijasta
7.   Kirja, joka liittyy talviseen harrastukseen
8.   Kirja, joka on julkaistu ennen syntymävuottani
9.   Kirja, jonka käsikirjoituksen kirjailija todennäköisesti on kirjoittanut mustekynällä paperille
10. Kirja, jonka muistan lapsuudesta
11. Kirja, jonka nimessä mainitaan lumi tai jää
12. Kirja, jonka olen bongannut somesta, blogista tai lehdestä
13. Kirja, jossa käydään kirjastossa, antikvariaatissa tai kirjakaupassa
14. Kirja, jossa muutetaan tai matkustetaan pohjoiseen
15. Kirja, jossa on kansalaisaktivismia
16. Kirja, josta minulla on ennakkokäsitys, millainen se tulee olemaan
17. Pohjois-Suomeen sijoittuva dekkari
18. Pohjois-Suomen historiaan sijoittuva kirja
19. Pohjoissuomalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
20. Pohjoista luontoa kuvaava kirja
21. Romaani, joka sijoittuu Kainuuseen
22. Suomalainen kirja, joka on käännetty useammalle kielelle
23. Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja tai ehdokas
24. Vieraskielinen kirja, lue tai ainakin selaile
25. Viime vuosina julkaistu runokokoelma

tiistai 7. tammikuuta 2020

#runo2020-lukuhaaste - Liikennevalot (6.1.-31.12.2020)

Reader, why did I marry him? -blogissa on käynnistynyt runohaasteen uusi kierros, joka kestää vuoden 2020 loppuun asti:

"Runo2020-haasteen toteutussuunnitelmana ovat liikennevalot:
MUSTA

PUNAINEN

SININEN


Haasteen voi suorittaa lukemalla haluamansa määrän runokokoelmia ja luokittelemalla ne yllä mainittujen liikennevalojen värien suhteen.

Mitä tarkoittaa musta? Sen päätät sinä
Mitä tarkoittaa punainen? Sen päätät sinä
Mitä tarkoittaa sininen? Sen päätät sinä"

Ilmoittaudu mukaan täällä. Haasteen aloitusjutussa on myös lisää tietoa lukuhaasteesta.

Hashtag somessa: #runo2020

Haasteaika: 6.1.-31.12.2020


maanantai 6. tammikuuta 2020

Lukujonossa -haaste 2020 (31.12.2020 asti)

   
Lukujonossa -blogissa on perustettu uusi haaste, joka kantaa sosiaalisessa mediassa aihetunnistetta #lukujonossa2020. Haasteaikaa on koko vuosia ja siihen pystyy osallistumaan täällä

Kaikki ovat tervetulleita liittymään mukaan haasteeseen. Säännöt ovat vapaat: käytä haastetta niin kuin parhaaksi näet. Voit etsiä jokaiseen kohtaan oman kirjan tai käyttää samaa kirjaa useampaan kohtaan.
  
  1. Suosittu uutuus tai bestseller
  2. Scifi-kirja
  3. Kirjassa on paranormaalia romantiikkaa
  4. Yli 100 vuotta vanha kirja
  5. Kirjassa esiintyy taikuutta tai magiaa
  6. Kirjassa on puhuva eläin
  7. Kirja sijoittuu 2050-luvulle tai kauemmas tulevaisuuteen
  8. Kirjassa on vahva naispäähenkilö
  9. Kirjan päähenkilö on orpo
  10. Sarjakuvakirja
  11. Satukirja
  12. Dystopia
  13. Kotimainen esikoiskirja
  14. Trilogian ensimmäinen osa
  15. Historiallinen romaani
  16. Kotimainen tietokirja
  17. Kirjan sisäkannessa on kartta
  18. Kirjassa on mukana prinsessa tai prinssi
  19. Kirja sijoittuu paikkaan, jonne haluaisit matkustaa
  20. Vieraskielinen kirja
  21. Tietokirja ajankohtaisesta aiheesta
  22. Kirja, jolta odotat paljon
  23. Kirjassa on vähintään kaksi näkökulmahenkilöä
  24. Kirja sijoittuu useaan aikatasoon
  25. Kirjassa on yli 500 sivua
  26. Klassikko, jota et ole vielä lukenut
  27. Pienkustantamon julkaisema kirja
  28. Palkinnon saanut kirja
  29. Kiinnostava elämäkerta
  30. Kirjalla on hieno nimi
  31. Kirjan arvio Goodreadsissa on yli 4,0
  32. Kirjasta on tehty elokuva tai tv-sarja
  33. Alle 30-vuotiaan kirjoittama kirja
  34. Yli 60-vuotiaan kirjoittama kirja
  35. Afrikkalaisen kirjailijan teos
  36. Aasialaisen kirjailijan teos
  37. Eteläamerikkalaisen kirjailijan teos
  38. Kirja, jonka haluat lukea uudestaan
  39. Hyllynlämmittäjä (omistamasi kirja, jota et ole lukenut)
  40. Kirjabloggaajan suosittelema kirja

Kirjahyllyn aarteet 2 (6.1.2020-5.1.2021)

 
Kirjasähkökäyrä -blogin Kirjahyllyn aarteet -lukuhaaste pyörähti toiselle kierrokselle. Haasteen tarkoituksena on siis omien kirjahyllyjen lukemattomiin kirjoihin tutustuminen.
   
Aloitetaanpa tämäkin vuosi lukemalla ainakin muutama lukematon kirja kirjahyllyn perukoilta. -- Tervetuloa mukaan lukuhaasteeseen blogikolleegat, sillä yhdessä lukeminen on aina kivempaa. Haasteeseen riittää yksikin oma kirja ja haasteelle on vuosi aikaa.
  
Haasteaika: 6.1.2020 – 5.1.2021
   
Ilmoittaudu mukaan täällä

torstai 2. tammikuuta 2020

Rauhanhaaste - 75 vuotta toisesta maailmansodasta -lukuhaaste (1.1.-24.10.2020)

Jokken kirjanurkka -blogissa on alkanut Rauhan lukuhaaste, jossa haastetaan lukemaan toiseen maailmansotaan liittyvää kirjallisuutta:

"Lue joku toiseen maailmansotaan jollakin tavalla liittyvä teos, ja bloggaa siitä, ja laita linkki tänne, tai twiittaa siitä, ja laita minun tilille kopio. Kirja voi tapahtua siviiliväestön keskuudessa tai rintamalla, vankileirillä tai muuten liittyä toiseen maailmansotaan."

Lukuhaasteen aloitusjutusta löytyy lisää tietoa haasteesta ja siihen liittyvästä arvonnasta.

Ilmoittaudu mukaan täällä.

Haasteaika: 1.1.-24.10.2020





Suomikumma 2020 -lukuhaaste

Kuva: Unplash
 
Kirjailija ja kulttuuriantropologi Jenny Kangasvuo on luonut lukuhaasteen, jossa luetaan vuden 2020 aikana laajalti suomikummaa eli suomalaista spekulatiivista fiktiota, scifiä, fantasiaa, kauhua, vaihtoehtohistorioita ja maagista realismia. 
  
  1. Kirjassa esiintyy kissa
  2. Kirjan henkilöillä on erikoisia kykyjä tai voimia
  3. Kirja on luokiteltu fantasiaksi
  4. Kirja on novellikokoelma
  5. Kirjassa joku kuolee
  6. Kirja kirjailijalta, jota fanitat
  7. Kirjassa ollaan avaruudessa
  8. Kirjassa sukulaisuus tai vanhemmuus ovat tärkeitä
  9. Kirja on dystopia
  10. Kirjassa on homo-, lesbo-, bi- ja/tai panseksuaalisuusteemoja
  11. Kirja on luokiteltu lasten- tai nuortenkirjaksi
  12. Kirjassa on ihmissusia
  13. Kirjassa käsitellään suomalaista kansanperinnettä
  14. Kirja on osa jotain sarjaa
  15. Kirjassa ollaan aavikolla
  16. Kirjassa on seksikohtaus tai useampia
  17. Kirja sijoittuu Nyky-Suomeen
  18. Kirja on vaihtoehtohistoriallinen
  19. Kirjassa kuvataan tiedettä ja tutkimusta
  20. Kirja kuvaa ilmastonmuutosta
  21. Kirjassa ollaan metsässä
  22. Kirjan on julkaissut pienkustantamo
  23. Kirjassa käsitellään sukupuolirooleja
  24. Kirjassa on yliluonnollista kauhua
  25. Kirjassa eläimillä on tärkeä rooli
  26. Kirjassa on rakkaustarina

keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Pariisi-Dakar -kirjaralli (1.1.-31.12.2020)

Sheferijm - Ajatuksia kirjoista -blogissa on alkanut Pariisi-Dakar -kirjaralli eli lukuhaaste, jossa liikutaan kuuluisan rallin reitillä:

Pariisi - Dakar -ralli tunnetaan rallikisoista haastavimpana ja olen nyt muokannut tästä legendaarisesta kisasta lukuhaasteen, jossa ei mitata aikaa, vaan kerätään mahdollisimman monta lukumuistoa matkan varrelta.

Reitti, joka on otettu ensimmäisestä Pariisi - Dakar -rallista on seuraava:

Pariisi (Ranska) - Algeria - Niger - Mali - Ylä-Volta eli Burgina Faso - Dakar (Senegal)

- Reitin voi halutessaan kulkea järjestyksessä, mutta sen voi kulkea kuinka haluaa ja ehtii.
- Suorittaakseen haasteen on  luettava vähintään kaksi kirjaa kahdesta eri paikasta. Pariisin ja Dakarin välillä olevia kaupunkeja ei ole mainittu, joten riittää kun kirja jollakin tavalla liittyy matkan varrella olevaan maahan.
- Kirjoja voi lukea yksi per kohde nopeudella tai kerätä kohdetta kohden useamman kirjan
- Haaste alkaa 1.1.2020 ja päättyy 31.12.2020

Ilmoittaudu mukaan täällä.