maanantai 2. joulukuuta 2019

Välipäivien lukumaraton 27.-29.12.2019

Kuva: Unplash
    
Lukevan peikon blogissa kutsutaan osallistumaan mukaan joulun ja uudenvuoden välipäivien lukumaratonille 27.-29.12. 
   
Lomien kunniaksi ja toisaalta hiljentymisen avuksi päätimme bloggareiden kesken järjestää välipäiville mitä leppoisimman juoksutapahtuman, nimittäin lukumaratonin, joka kestää tällä kertaa kokonaiset 72 tuntia. Välipäivien lukumaraton on hyvä tilaisuus ottaa vähän aikaa itselle joulun kiireiden jälkeen ja ennen uudenvuoden bileitä, sekä totta kai esitellä joululahjaksi saatuja teoksia. 

tiistai 26. marraskuuta 2019

#aamilukumaraton 28.11.-1.12.2019

 
Instagramissa on tulossa Aami-kollektiivin järjestämä lukumaraton 28.11.-1.12.2019. 
  
Osallistua voit:

  • lukemalla niin paljon kuin ehdit⠀⠀⁠
  • kertomalla lukusuunnitelmista ja maratonisi edistymisestä tägillä #aamilukumaraton⠀⠀⁠
  • käyttämällä meidän lukumaratonin story-pohjia, jotka löytyvät profiilista kohokohdista⠀⠀⁠
  • seuraamalla, mitä muut lukevat tägin takana⠀⠀⁠
  • osallistumalla tägin takaa löytyviin keskusteluihin⠀⠀⁠
  • nauttimalla lukumaratonin fiiliksestä!⠀⠀⁠

Haasteen vetäjät ovat aktiivisesti mukana maratonilla Aamin Instagramissa ja omilla tileillään @bibobookblog, @tarinannuppuja ja @anniinasbooks.  

tiistai 29. lokakuuta 2019

Marraskuun lukuhaaste (1.-30.11.2019)

Kuva: Pexels
   
Perinteinen marraskuun lukuhaaste on täällä jälleen! Lue marraskuussa joka päivä vähintään 30 sivua! Enemmänkin saa tietysti lukea. Sivuja ei ole pakko lukea yhdeltä istumalta, ja sivut voi lukea useammasta teoksesta. Mikä tahansa kirjallisuus käy, pääasia että lukee! Sivuja ei voi lukea varastoon, eikä paikata jälkeenpäin.
  
Lukuhaasteen Facebook-tapahtumasivulle voit kertoa miten haaste etenee, mitä olet lukenut ja kuinka paljon, sekä keskustella muutenkin kirjallisuudesta! 
  
Haaste alkaa 1.11.2019 ja päättyy 30.11.2019.

sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Halloween -lukuhaaste (1.-31.10.2019)

   
Yöpöydän kirjat -blogissa järjestetään jo neljättä kertaa Halloween -lukuhaaste joka kestää koko lokakuun ajan.
   
Haasteen aikana luetaan mitä vain teemaan sopivaa eli esimerkiksi teoksia, joissa on noitia, ihmissusia, vampyyreitä, zombeja tai kummituksia, tarina sijoittuu syksyn tai Halloweenin aikaan, tai kirja aiheuttaa kylmiä väreitä (tähän sopivat niin kauhu, historia, dystopia kuin dekkaritkin). Jokainen voi siis itse määritellä, miten luettu kirja sopii teemaan. 
   
Somessa voi käyttää aihetunnistetta #halloweenlukuhaaste

sunnuntai 4. elokuuta 2019

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 10 (31.1.2020)

Taikakirjaimet-blogin Raija emännöi kirjabloggaajien klassikkohaasteen 10. kierrosta:

Klassikkohaasteen viralliset säännöt:
1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.)
2. Lue valitsemasi klassikko.
3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.1.2020. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä.
4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä!
5. Toista kohta neljä useastii

Haasteeseen voi ilmoittautua milloin vain, kunhan klassikkopostaus ilmestyy 31.1. 
 
Ilmoittaudu mukaan täällä.
Hashtag somessa: #klassikkohaaste.

Haasteen ilmoittautumispostauksessa on lisää tietoa lukuhaasteesta ja linkkejä aiempiin haastekoosteisiin, joista voi etsiä lukuvinkkejä.


lauantai 3. elokuuta 2019

Elokuun lukumaraton 31.8.2019


      
Yöpöydän kirjat -blogi luotsaa elokuun viimeisenä viikonloppuna lukumaratonin. Valitse itsellesi sopivin ajankohta puolimaratonille (12 tuntia) tai kokonaiselle maratonille (24 tuntia). Varsinainen maratonpäivä on 31.8., mutta maratonin saa aloittaa jo 30.8. tai päättää 1.9., kunhan osa maratonista osuu 31.8. puolelle. Ilmoittaudu mukaan alkuperäisen postauksen kommenteissa. Alla vielä muistutuksena lukumaratonin säännöt.
 
  • Maratonilla luetaan 24 tunnin ajan (ja puolimaratonilla vain puolet eli 12 tuntia). Voit pitää taukoja (kuten syödä ja nukkua), mutta ne lasketaan mukaan kokonaisaikaan. 
  • Lukea saa mitä vain, esimerkiksi romaaneja, novelleja, runoja, näytelmiä, lastenkirjallisuutta, tietoteoksia, sarjakuvaa tai äänikirjoja. Kirjaa ylös lukemasi teokset ja niiden sivumäärä, äänikirjoista kuunneltu aika. 
  • Maratoonaamisen voi aloittaa jo perjantaina 30.8. tai päättää sunnuntaina 1.9., kunhan edes osa maratonista sijoittuu 31.8. puolelella (esim. aloittaa voi perjantaina klo 17.00 ja päättää lauantaina klo 17.00).
  • Maratonista voi halutessaan blogata etukäteen, päivittää kuulumisia sen kuluessa ja tehdä koosteen jälkikäteen. Voit esitellä lukupinoa, kertoa tunnelmista, uusista ideoista ja hyvistä lukuvinkeistä blogissa tai esimerkiksi Instagramissa. 
  • Maratonin lopuksi ilmoita lukemasi teokset, sivumäärä ja/tai kuunneltu aika tai linkitä oma koosteesi 2.9. julkaistavaan maratonia kokoavaan postaukseen Yöpöydän kirjat -blogissa.
  • Voit osallistua myös ilman blogia (kuten Instagramissa tai Twitterissä) ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut kirjat ja sivumäärät kommenteissa.
  • Maratonin tunnisteena on somessa #lukumaraton ja maratonpostauksissa voi käyttää tässä postauksessa olevaa kuvaa.

perjantai 19. heinäkuuta 2019

Harry Potter -lukumaraton (26.-28.7.2019)

Lukujonossa-blogi emännöi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Harry Potter -teemaista lukumaratonia:
  1. Kaikki 24 tunnin aikana luettu tai kuunneltu Harry Potter -kirjallisuus lasketaan mukaan maratoniin. Voit aloittaa mistä kirjasta vain. 
  2. Aloittaa voi mihin kellonaikaan tahansa viikonlopun aikana. Ruoka- ja lepotaukoja kannattaa ehdottomasti pitää, mutta ne lasketaan mukaan 24 tunnin suoritusaikaan. 
  3. Lukea saa mitä tahansa, missä ja miten tahansa, ja millä kielellä tahansa, kunhan lukee Potterversumiin sijoittuvia tai siitä kertovia kirjoja! 
  4. Merkitse ylös luettu sivumäärä ja kirjaa ylös luetut kirjat. Voit kertoa maratonin tuloksista vapaasti omassa blogissasi, tubekanavallasi, sometililläsi tai maratonin aloituspostauksessa, jonka julkaisen täällä Lukujonossa viikonlopun aikana. 
  5. Maratonin hashtagina somessa on #pottermaraton. Twiittaaminen ja instagrammailu on sallittua ja suotavaa!
Lisää tietoa lukumaratonista haasteen aloitusjutussa.
 
Haasteaika: 26.-28.7.2019

Ilmoittaudu mukaan täällä.


sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Matka nuorten kirjametrolla -lukuhaaste (22.6.-31.12.2019)

Kirjapöllön huhuiluja -blogissa haastetaan kirjabloggaajat lukemaan Oulun kaupunginkirjaston Nuorten kirjametron kirjoja:

1. Lue yksi tai useampi linja Oulun kaupunginkirjaston Nuorten kirjametrosta. Voit mennä joko uskollisesti yhtä linjaa pitkin koko matkan, tai poiketa risteyksissä eri linjoille.

2. Jos olet lukenut jo jonkin linjalla vastaan tulevista kirjoista, voit joko hypätä kohdan yli tai lukea kirjan uudestaan.

3. Voit myös keskeyttää linjan halutessasi, se ei ole vakavaa. Kunhan osallistut!

4. Bloggaa matkastasi valitsemallasi tyylillä. Voit joko vain listata lukemasi kirjat samaan postaukseen, sen lisäksi sanoa jokaisesta sanasen, tai kirjoittaa omat kokonaiset bloggaukset jokaisesta kirjasta.

5. Voit olla lapsi, nuori tai aikuinen - ei väliä, kunhan nautit nuortenkirjojen lukemisesta ja lähdet matkaan avoimin mielin.
Haasteen avausjutusta löytyy lisää tietoa haasteesta. Huom!! Haasteeseen osallistuvien kesken on arvonta!

Oulun kaupunginkirjaston Nuorten kirjametron sivu löytyy täältä. Sivulla on mm. lueteltu kaikki metrolinjojen kirjat.

Hashtag somessa: #nuortenkirjametro

Haasteaika: 22.6.-31.12.2019

Ilmoittaudu mukaan täällä.



keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Blogistanian lukumaraton 13.7.2019

    
Kirjabloggaajien perinteinen kesälukumaraton on pian täällä! Blogistanian lukumaratonin järjestäjä on vaihtuva kirjabloggaaja. Tällä kertaa vastuussa on Unelmien aika -blogin Johanna.
   
Miltä tuntuisi pyhittää kokonainen vuorokausi lukemiselle? Vuorokausi kirjallisuuden tunnelmointia, uusien ajatusten pohtimista, inspiroitumista, lukujumin selättämistä ja lukuflowhun pääsemistä! Varaa toki heti kalenteriisi lukuaikaa lauantaille 13.7.2019 
Lukumaratonin säännöt:
  • Lue kirjoja ja kuuntele äänikirjoja 24 tunnin ajan. Kaikki kirjallisuus lasketaan mukaan (perinteinen kirjallisuus, sarjakuvat, runot, äänikirjat jne). 
  • Maratonin voi aloittaa perjantain 12.7. puolella tai sitä voi jatkaa sunnuntaina 14.7. (esim. perjantaista klo 17.00 lauantaihin klo 17.00). 
  • Maratoniin saa sisältyä taukoja, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan.

Maratonista voi blogata etukäteen, sen kuluessa ja jälkikäteen. Postauksissa voi esimerkiksi kertoa lukusuunnitelmista, tunnelmista ja hyvistä lukuvinkeistä. Maratonin lopuksi tehdään koontipostaus, jossa kerrotaan luettu sivumäärä ja kuunnellut tunnit ja minuutit sekä luetut kirjat. Jätä postauslinkkisi haasteen vetäjän blogin koontipostaukseen. Unelmien aika -Instatilin kohokohdista löytyy lukumaratonin story-pohjia, joita voi käytää raportoitaessa lukumaratonille valmistautumista, etenemistä ja lopputulosta. 
  
Voit osallistua myös ilman blogia tai sometiliä ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut kirjat ja sivumäärät kommenteissa.
  
Ilmoittaudu mukaan täällä.
  
Sosiaalisessa mediassa voi käyttää aiheunnistetta #lukumaraton.

keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Pride-viikon lukuhaaste (24.-30.6.2019)

    
Yöpöydän kirjat -blogissa järjestetään tänäkin vuonna Pride-lukuhaaste. Vinkkejä teeman kirjallisuuteen löytyy haastepostauksesta.
  
Haasteen tarkoituksena on nostaa esille sateenkaarevuutta kirjallisuudessa. Haasteeseen saa lukea mitä vain, lasten kuvakirjoja, nuorten romaaneja, viihdettä, dekkareita, historiaa, tietoa... Yhden tai useamman kirjan, kunhan teoksessa on LGBTIQ+ hahmoja, kuvitteellisia tai todellisia. Kirjojen lisäksi teeman kaikenlainen muukin käsittely on erittäin suotavaa. 
  
Haasteen kesto: 24.-30.6.2019 

Sosiaalisessa mediassa voi käyttää aihetunnisteita #pridelukuhaaste, #prideviikko ja #sateenkaarikirjallisuus
   
Ilmoittaudu mukaan täällä.

tiistai 4. kesäkuuta 2019

Kirjankansibingo kesälle 2019 (25.8.2019 asti)

Oksan hyllyltä -blogissa on alkanut koko kesän kestävä kirjankansibingo, ja bingon haasteruudukko on seuraavanlainen:


"Kirjankansibingon ideana on, että voit laittaa ruudukkoon raksin, kun luetun kirjan kansi mielestäsi sopii ruudun sanaan tai aiheeseen. Bingo muodostuu viidestä peräkkäisestä pysty-, vaaka- tai vinoruudusta. Kaikenlaiset kirjat ovat mukana haasteessa eli voit lukea fiktiota tai faktaa mieltymystesi mukaan."

Haasteaika: 2.6-25.8.2019

Hashtag somessa: #kirjankansibingo2019

Ilmoittaudu mukaan täällä. Haasteen aloitusjutussa on myös lisää tietoa lukuhaasteesta.

sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

YA-haaste (3.6.2019 - 3.1.2020)

 
Sivujen välissä -blogissa alkaa YA-lukuhaaste, joka kestää seitsemän kuukautta.

Ohjeet:
Kyseessä on bingotyyppinen lukuhaaste. 5x5 kokoiseen ruudukkoon olisi tarkoitus lukea bingon sääntöjen tapaan neljästä viiteen peräkkäistä haastekohtaa. Itseä voi haastaa lukemaan tietenkin enemmän, jos YA vie mennessään, mutta yhdenkin bingon lukeminen on hyvä saavutus.
  
- Samaa kirjaa ei saa käyttää useammassa haastekohdassa
- Kaikki lukijat, niin blogilliset kuin blogittomatkin ovat tervetulleita mukaan, ilmoittautuminen tapahtuu alkuperäisen postauksen kommenteissa. 
- Jos ajattelit päivitellä etenemistäsi, liitä halutessasi mukaan blogisi osoite, Twitter tai Insta, jossa lukemistasi voi seurata.
   
Haasteen kesto: 3.6.2019 - 3.1.2020
   
Haasteen aihetunniste somessa on #YAhaaste2019
  
Ilmoittaudu mukaan täällä.
  

lauantai 1. kesäkuuta 2019

Scifi-lukuhaaste (1.6.2019 - 31.5.2020)

   
Yöpöydän kirjat -blogissa alkaa uusi, vuoden kestävä scifi-lukuhaaste. 
  
Haastan mukaan nekin lukijat, jotka eivät tyypillisesti hakeudu scifi-kirjallisuuden pariin. Luulen, että jokaiselle löytyy sopivaa luettavaa tämän laajan genren sisältä ja voi olla, että olet jo lukenutkin scifiä edes sitä huomaamatta. Jos kuitenkin tuntuu, että valinnan varaa on liikaakin, niin tässäpä vielä muutamia vinkkejä. Haaste on suoritettu, kun luet yhdenkin scifiksi luokitellun kirjan, mutta innokkaimmat lukevat kirjan jokaisesta kategoriasta.
   
Ilmoittaudu mukaan täällä.
  
Haasteen kesto: 1.6.2019-31.5.2020
  
Somessa voi käyttää aihetunnistetta #scifilukuhaaste

maanantai 13. toukokuuta 2019

Kirjabloggaajien dekkariviikko (10.-16.6.2019)


Kirjabloggaajat ovat tänäkin vuonna mukana Kirjakauppaliiton dekkariviikon innoittamana lukemassa ja postaamassa dekkareista. Haastetta vetää tällä kertaa Lukeva peikko
  
Haasteen kesto: 10.-16.6.2019
  
Ilmoittaudu mukaan täällä

sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Kirjaostos-haaste (28.4.-30.5.2019)

Tuijata.Kulttuuripohdintoja-blogissa on alkanut Kirjaostos-haaste, jossa kirjabloggaajia pyydetään kertomaan kirjaostoksistaan:

"Yhdestä asiasta voinee olla yhtä mieltä: kirjan ostaminen hyödyttää kirjallisuutta. Kirjoja ei ole ilman tekijöitä, ja tekijät tarvitsevat tuloja. Siksi joukko kirjabloggaajia on mukana haasteessa, jossa noin kuukauden verran ilmestyy postauksia ostetuista kaunokirjoista.

Haastejuttuni julkistan 28.4.2019, ja helatorstaina 30.5.2019 ilmestyy koontijuttuni, johon bloggaajat liittävät linkit ostoskirjajuttuihin. Toivottavasti myös blogien lukijat innostuvat haasteesta, tekevät kirjaostoksia ja kommentoivat niistä blogeihin. Käytämme tunnusta #kirjaostos."

Ilmoittaudu mukaan täällä. Haasteen aloituspostauksessa on lisää tietoa haasteesta.

Hashtag somessa: #kirjaostos 

Haasteaika: 28.4.-30.5.2019
 


keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Pääsiäisen lukumaraton (19.-22.4.2019)


Pääsiäisviikonloppuna lukumaratoonataan! Valitse itsellesi sopiva 24 tunnin lukumaratonaika 19.-22.4. Ilmoittaudu mukaan Yöpöydän kirjat -blogissa. Alla vielä muistutuksena lukumaratonin säännöt.
  
  • Maratonissa luetaan 24 tunnin ajan. Voit pitää taukoja (kuten syödä ja nukkua), mutta ne lasketaan mukaan kokonaisaikaan. 
  • Lukea saa mitä vain, niin romaaneja, novelleja, runoja, näytelmiä, lastenkirjallisuutta, tietoteoksia, sarjakuvaa kuin äänikirjoja. Kirjaa ylös lukemasi teokset ja niiden sivumäärä tai äänikirjoista kuunneltu aika. 
  • Maratoonaamisen voi aloittaa jo torstain 18.4. puolella tai päättää tiistain 23.4. puolella, kunhan edes osa maratonista sijoittuu pääsiäisen aikaan (esim. perjantaista klo 17.00 lauantaihin klo 17.00).
  • Maratonista voi halutessaan blogata etukäteen, päivittää kuulumisia sen kuluessa ja tehdä koosteen jälkikäteen. Voit esitellä lukupinoa, kertoa tunnelmista, uusista ideoista ja hyvistä lukuvinkeistä blogissa tai esimerkiksi Instagramissa. 
  • Maratonin lopuksi ilmoita lukemasi teokset, sivumäärä ja/tai kuunneltu aika tai linkitä oma koosteesi 23.4. julkaistavaan maratonia kokoavaan postaukseen lukumaratonin vetäjän blogissa.
  • Voit osallistua myös ilman blogia (kuten Instagramissa tai Twitterissä) ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut kirjat ja sivumäärät kommenteissa.
  • Maratonin tunnisteena on somessa #lukumaraton ja maratonpostauksissa voi käyttää tässä potauksessa olevaa kuvaa.

maanantai 1. huhtikuuta 2019

Kirjoja ulapalta – Merellinen lukuhaaste (1.4. - 31.10.2019)

 
Nannan kirjakimara -blogissa on julkaistu toiveuusintana Kirjoja ulapalta - Merellinen lukuhaaste. Toinen kierros alkaa 1.4. ja päättyy 31.10. Blogista löytyy vinkkilista haasteeseen sopiviasta kirjoista. 
  
Tarkemmat osallistumisohjeet:

  • Ilmoita osallistumisestasi alkuperäisen haastepostauksen kommenttilaatikossa. Ilmoittautumiselle ei ole takarajaa.
  • Lue sinulle sopiva määrä haasteeseen soveltuvia kirjoja ja kirjoita niistä 31.10.2019 mennessä. Voit käyttää postauksissasi haasteen kuvaa ja somessa tunnistetta #kirjojaulapalta.
  • Jos sinulla ei ole omaa blogia, voit osallistua haasteeseen somessa. Silloin korvaat bloggaamisen somepäivityksellä eli kirjoittamalla kirjasta ja lukukokemuksestasi haluamallasi tavalla Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa.
  • Haasteen koontipostaus julkaistaan 31.10.2019. Osallistujilla on 3.11. saakka aikaa kuitata haasteen suoritus tuon tekstin kommenttilaatikossa. Ilmoita, kuinka monta kirjaa olet haasteeseen lukenut. Bloggaajat voivat halutessaan tehdä koostepostauksen haastekirjoista ja ilmoittaa linkin.  
  • Maanantaina 4.11. julkaistaan yhteenveto haasteesta ja arvonnan voittaja.
    
Haasteen päätyttyä arvotaan yllätyspalkinto kaikkien osallistujien kesken seuraavasti: yhdestä luetusta ja blogatusta tai muuten sometetusta kirjasta saa yhden arvan, kahdesta kaksi ja niin edelleen. Jo yhdellä kirjalla pääsee mukaan arvontaan. 

lauantai 9. maaliskuuta 2019

Batman 80 vuotta -lukuhaaste (30.3. - 21.9.2019)

 
Tuntematon lukija -blogissa on julistettu lukuhaaste 80 vuotta täyttävän sarjakuvahahmo Batmanin kunniaksi. Haasteessa on tarkoitus lukea Batman-aiheisia teoksia, olivatpa nämä sarjakuvia, kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta tai taidekirjoja. 
  
Haasteen päätyttyä ilmestyy Tuntemattoman lukijan blogiin haastekoonti, jonka kommenttikenttään voi linkittää koontipostauksen syyskuussa. Mukaan voi myös osallistua, vaikkei omista blogia. Blogittomat voivat kommentoida koontipostauksen haasteajan päätyttyä mitä sen aikana on luettu. 
  
Lukemisen ohessa osallistujilla on mahdollisuus saavuttaa erilaisia lukutasoja. Alimmilta tasoilta löytyy Gothamin rikollisia. Luettujen teosten määrän kasvaessa pääsee kurottelemaan kohti Maailman parhaimman etsivän lähimpiä liittolaisia. Ylimpänä siintää Yön ritari itse, kuten arvata saattaa.
  
Lukutasot:
  • 0 luettua teosta: Joe Chill
  • 1 luettu teos: Jokeri
  • 2-3 luettua teosta: Kaksinaama
  • 4-5 luettua teosta: Kissanainen
  • 6-7 luettua teosta: James Gordon
  • 8-9 luettua teosta: Batgirl
  • 10-11 luettua teosta: Robin
  • 12-13 luettua teosta: Yönsiipi
  • 14 luettua teosta: Alfred Pennyworth
  • 15+ luettua teosta: Batman
 
Somessa voi käyttää hashtagia #batman80haaste.
  
Haasteaika: 30.3. - 21.9.2019

Joka päivä on naistenpäivä -haasteen 2. osa (8.3.2019-8.3.2020)

Mitä luimme kerran -blogin Lauran ja @ireadlikephoeberuns-Miran Joka päivä on naistenpäivä -lukuhaaste saa jatkoa, ja nyt naiskirjailijoiden klassikoiden lukuaikaa on vuoden 2020 naistenpäivään asti:

"Lue haasteaikana 8.3.2019–8.3.2020 vähintään yksi naisen kirjoittama klassikkoteos, ja olet mukana haasteessa. Tarkoitus on luoda matalan kynnyksen haaste, jossa yksikin kirja riittää osallistumiseen. Kaikki siitä yli menevät ovat vain plussaa.

Haluatko lisähaastetta? Naiseus osataan onneksi ymmärtää nykyään jo entistä moninaisemmaksi, joten haluamme moninaisuutta myös mukaan haasteeseemme. Jos kotimaiset sekä englannin kielestä käännetyt perusklassikot jo alkavat olla hallussa, suosittelemme tarttumaan esimerkiksi aasialaisiin, oseanialaisiin, eteläamerikkalaisiin ja afrikkalaisiin klassikoihin. Muunsukupuolisuus ja transsukupuoliset kirjailijat ovat historiassa klassikkotasoisissa teoksissa näkymättömissä, mutta jos on vaikeuksia löytää heidän kirjoittamaansa kirjallisuutta vanhemmista teoksista, tässä kohti erityisen hyvin mukaan pääsee moderneilla klassikoilla. Sukupuolten kirjo on laaja ja moninainen, joten emme siis jääkö liikaa jumiin haasteen naisklassikkosanaan."
 
Haasteen aloituspostauksesta löytyy lisää tietoa lukuhaasteesta. Runsaasti lukuvinkkejä löytyy esimerkiksi täältä. 
 
Haasteaika: 8.3.2019–8.3.2020
 
Hashtag: #everydayiswomensdayreadingchallenge
 
Ilmoittaudu mukaan täällä.



Naistenviikko kirjablogeissa 2019 -lukuhaaste (18.-24.7.2019)

Tuijata.Kulttuuripohdintoja-blogi emännöi kesällä jo perinteeksi muodostunutta naistenviikon lukuhaastetta:
Kirjablogeissa naistenviikko tarkoittaa sitä, että viikon aikana 18.-24.7. luetaan ja/tai postataan naisnäkökulmasta. Aihe ja tyyli on vapaa:
– Voit lukea naisten kirjoittamaa kirjallisuutta.
– Voit kirjoittaa havaintojasi naiskuvista.
– Voit valita luettavaksi/postattavaksi kirjallisuutta, jonka on kirjoittanut viikon nimipäiväjuhlittu.
– Voit postata kirjallisuudesta, jonka henkilöissä on viikon nimipäiväsankarittaria.
– Voit valita naisviikkotulokulmasi mielesi mukaan.

Haasteen aloituspostauksesta löydät lisää tietoa lukuhaasteesta.

Ilmoittaudu mukaan täällä.

Haasteaika: 18.-24.7.2019

sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Lukemattomat naiset -lukuhaaste (8.3.-11.10.2019)

Bookishteaparty-blogissa alkaa naistenpäivänä Lukemattomat naiset -lukuhaaste, jossa haastetaan lukemaan naisten kirjoittamaa kirjallisuutta:
  
Miehet ovat kautta aikojen saaneet paremmin kirjoja julkaistavaksi, esille ja kuuluviin. Kirjailijanaiset tai naisista kertovat kirjat eivät ole saaneet samanlaista arvostusta ja näkyvyyttä, niitä pidetään helposti vain "naisten kirjoina" kodista, perheestä ja rakkaudesta, vaikka naisilla on paljon muutakin sanottavaa. Lukuhaasteen tarkoituksena on tuoda esille kirjailijanaisia, naisen elämään kuuluvia tärkeitä asioita, joita ei ole kuultu tai joista on jopa vaiettu kokonaan.
  
Haasteen ensimmäinen kierros käytiin viime vuonna nimellä Prinsessoja ja astronautteja, ja tänä vuonna haastekategoriat ovat seuraavanlaiset:
  
I. (Oma)elämäkerta naisesta tai sukupuolivähemmistöön kuuluvasta henkilöstä
II. Kirja naisen vartalosta/vartalonosasta tai sen toiminnasta
III. Kirja feminismistä
IV. Kirja tytöstä/naisesta, joka on erilainen kuin sinä
V. Naisen kirjoittama klassikko
VI. Kirjavinkki sinua inspiroivalta naiselta/sukupuolivähemmistöön kuuluvalta henkilöltä
VII. Kirja naisten välisestä yhteistyöstä tai ystävyydestä 

 
Haasteen aloituspostauksessa on runsaasti lukuvinkkejä ja lisää tietoa haasteesta.
    Ilmoittaudu mukaan täällä.
   
Hashtag:  #lukemattomatnaiset
  
Haasteaika: Alkaa 8.3.2019 (kansainvälinen naisten päivä) ja loppuu 11.10.2019 (kansainvälinen tyttöjen päivä).
  

perjantai 1. maaliskuuta 2019

Minna Canth -lukuhaaste (13.-19.3.2019)

   
Yöpöydän kirjat -blogissa järjestetään jo viidennettä kertaa Minna Canth -haaste, joka on Canthin juhlavuoden (175 vuotta syntymästä) kunniaksi venynyt yhdestä päivästä viikon mittaiseksi 13.-19.3.2019 - vaikka tokihan Canthia saa ja kannattaa lukea muutoinkin ja pitkin vuotta.
  
Aiempina vuosina olen postannut Canthin syntymäpäivänä 19.3. jostakin hänen teoksestaan ja haastanut mukaan muita kirjabloggaajia, instagrammaajia, twiittaajia ja tubettajia. Olipa käyttämäsi alusta mikä tahansa, jos luet kirjoja ja kirjoitat tai puhut niistä, voit osallistua. Somessa voi käyttää aihetunnistetta #minullaoncanthia.
 
Haasteeseen voi lukea paitsi Canthin omaa tuotantoa, myös teoksia, jotka kertovat tavalla tai toisella hänestä. Canthiin littyviä postauksia voi siis julkaista haasteen alla koko viikon ajan. Ilmoittaudu mukaan tämän postauksen kommenteissa.

torstai 7. helmikuuta 2019

Klaaran päivän selkokirjahaaste 2019 (5.2.-12.8.2019)

Tuijata.Kulttuuripohdintoja-blogissa on käynnistynyt Selkokirjahaaste 2019:

"Mitä selkokirjat ovat? Suosittelen tutustumaan, sillä ne voivat yllättää. Selkokirjoja ilmestyy joka ikäryhmälle ja eri kirjallisuudenlajien ystäville. Siksi käynnistän taas Klaaran päivän selkokirjahaasteen. Ensimmäisen kerran se oli käynnissä viime vuonna (koonti tässä).

Selkokirjahaaste on helppo: Lue selkokirjoja. Jos olet bloggaaja, postaa niistä. Kerään lukukokemukset koontipostaukseen 12.8.2019."

Haasteen aloituspostauksessa on lisää tietoa lukuhaasteesta.


Haasteaika: 5.2.- 12.8.2019

Ilmoittaudu mukaan täällä.


keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Kirjabloggaajien klassikkohaaste osa 9 (31.7.2019)

   
Kirjabloggaajien jo perinteeksi muodostuneen klassikkohaasteen yhdeksättä osaa vetää Tuntematon lukija -blogi. Haasteen aloituspostauksesta löydät lisää tietoa haasteesta sekä linkkejä sopivan klassikkokirjan etsintään esimerkiksi aiempien klassikkohaasteiden koontipostauksista.
  
Haasteen säännöt:
  1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.)
  2. Lue valitsemasi klassikko.
  3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2019. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, joka julkaistaan haasteen vetäjäblogissa 30.7.2019.
  4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä!
  5. Toista kohta neljä useasti!
  
Sosiaalisessa mediassa on käytössä aihetunniste #klassikkohaaste.

maanantai 28. tammikuuta 2019

Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaaste (27.1.2019-27.1.2020)

Kirjaluotsi-blogissa on alkanut Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaaste, jossa haastetaan lukemaan elämäkertoja:

"Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaaste kestää vuoden. Haasteeseen voi lukea tai kuunnella äänikirjoina elämäkertoja, omaelämäkertoja, muistelmia tai vaikka omaelämäkerrallisia romaaneja, runoja, esseitä tai tietokirjoja. Matalan kynnyksen lukuhaasteeseen riittää yksikin vuoden aikana luettu elämäkertateos, mutta mitä useamman kirjan luet, sitä hauskemman tarinan saat aikaan haasteen loputtua. Haasteen lopuksi tarkoituksena on nimittäin luoda kuvitteellisen henkilön tiivis elämäntarina, joka on kollaasi kaikista haasteen aikana lukemistasi elämäkerroista. Poimi siis jokaisesta lukemastasi elämäkerrasta yksi kiinnostava asia kyseisen henkilön elämästä ja yritä yhdistää ne yhden fiktiivisen henkilön elämäntarinaksi. Saat vapaasti lisäillä tarinaan omiasi, kunhan siitä käy ilmi mitkä kohdat tarinassa ovat lukemistasi kirjoista. Voit rakentaa tarinaasi tietoisesti pala palalta matkan varrella tai voit valita summassa kiinnostavat asiat ja muodostaa niistä tarinan vasta lopuksi. Muista merkitä itsellesi ylös mikä fakta tai lainaus on mistäkin kirjasta. Haastekirjoista kootut elämäntarinat voi julkaista omassa blogissa haasteen päättyessä ja linkata koontipostaukseen, jonka julkaisen seuraavana syntymäpäivänäni 27.1.2020. Julkaisen tarkemmat ohjeet vielä lähempänä haasteen loppua."

Haasteen aloitusjutusta löydät lisää tietoa haasteesta.

Haasteaika: 27.1.2019-27.1.2020

Hashtag somessa: #elämäkertakaikkiaan

Ilmoittaudu mukaan täällä.


sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Luetaan lemppareita -lukuhaaste (14.2.2019 - 14.2.2020)

    
bookishteaparty -blogissa alkaa ystävänpäivänä vuoden kestävä lukuhaaste, jossa luetaan uudelleen omia suosikkiteoksia. Minkä lempikirjan sinä haluaisit lukea uudelleen?
   
Tiedän, etten ole ainoa, jonka lukulistat ovat loputtomia kiinnostavien uutuuksien pidentäessä niitä jatkuvasti. Ennen kirjasomea minulla ei ollut järkyttävän pitkiä lukulistoja, järkyttävää määrää lukemattomia kirjoja ja jatkuvaa varauslistaa kirjastossa. Löysin kyllä uusia kirjoja, mutta luin myös paljon kirjoja uudelleen, etenkin niitä joita pidin lempikirjoinani. En ole harrastanut uudelleenlukemista juurikaan muutamaan vuoteen enkä usko olevani ainoa. Siksi ystävänpäivänä alkaakin Luetaan lemppareita -lukuhaaste. Haasteen nimi kertoo kaiken: lue lempikirjojasi uudestaan. Voit lukea yhden, voit lukea kaikki, mutta pointtina on, että keskittyisimme myös kirjahyllyistä löytyviin parhaisiin ystäviin uusien tuttavuuksien rinnalla. Onko kirja lemppari enää kaikkien vuosien jälkeen? Sementoiko se itsensä ikuisuuslemppariksi uudelleenlukemisen myötä vai oliko se aikakauteen liittyvä lempikirja? Ja kenties, mikä on THE lempikirja?
   
Haasteen kesto: 14.2.2019 - 14.2.2020

Haasteen aihetunniste somessa: #luetaanlemppareita

lauantai 26. tammikuuta 2019

Ystävänpäivän lukumaraton (14.-17.2.2019)

Kirjaimia-blogi emännöi Ystävänpäivän lukumaratonia, joka pidetään 14.-17.2.2019:

- Kaikki 24 tunnin aikana luettu kirjallisuus lasketaan mukaan (perinteinen kirjallisuus, sarjakuvat, runot, äänikirjat jne).

- Maratoonaamisen voi aloittaa torstaina 14.2. ja sitä voi jatkaa sunnuntaihin 17.2. (esim. perjantaista klo 17.00 lauantaihin klo 17.00) oman valinnan mukaan.

- Maratoniin saa sisältyä taukoja, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan.

- Maratonista voi halutessaan blogata etukäteen, sen kuluessa ja jälkikäteen. Voit esimerkiksi kertoa tunnelmista, uusista ideoista ja hyvistä lukuvinkeistä. Maratonin lopuksi lasketaan luettu sivumäärä/kuunneltu minuuttimäärä ja kirjataan ylös luetut/kuunnellut kirjat sekä tehdään koontipostaus ja linkitetään se tässä blogissa 18.2. julkaistavaan postaukseen.

- Voit osallistua myös ilman blogia ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut/kuunnellut kirjat ja sivu/minuuttimäärät 18.2. ilmestyvän koontipostauksen kommenteissa.

- Maratonin tunnisteena on somessa #lukumaraton.
Ilmoittaudu mukaan täällä.





tiistai 22. tammikuuta 2019

Nörttityttöjen 24h lukumaraton 2.-3.3.2019

  
Nörttityttöjen blogissa järjestetään heidän historiansa ensimmäinen 24 tunnin lukumaraton 2.-3.3.2019.
  
Oletko halunnut testata, miten paljon ehtisit lukea vuorokauden aikana, jos oikeasti paneutuisit asiaan? Onko kirjahyllyssä lukemattomien kirjojen pino, joka vain kasvaa ja kasvaa? Tuntuuko vaikealta asettua lukemaan, kun aina on jotain “tärkeämpää” tekemistä? Onko sinulla ikävä Tylypahkaan (ole hyvä)? Onko Konnun vierailusta liian kauan aikaa (ole hyvä sinullekin)?

Ideana on pyhittää viikonlopun aikana 24h lukemiseen, koska kirjat ja kirjarakkaus. Sinun ei tarvitse ilmoittautua tapahtumaan etukäteen, mutta se olisi mukavaa ihan vain siksi, että kirjoista intoileminen on mukavampaa yhdessä kuin yksin.
  
  • Lukemisen voi aloittaa aikaisintaan 2.3. klo 00:00. Viimeistä aloitusaikaa ei ole, mutta et ehdi osallistua koko 24h ajan, jos aloitat sunnuntain puolella.
  • Aloittamishetkestä alkaen lukuaikaa on yhtäjaksoisesti 24 tuntia.
  • Lukemisen välissä saa ehdottomasti pitää taukoja, mutta tauot lasketaan mukaan lukuaikaan.
  • Lukea saa niin kauno- kuin tietokirjallisuutta, e-kirjoja, sarjakuvia, mangaa, runoja, mitä ikinä haluaa, kunhan sivumäärän saa teoksesta jotenkin laskettua. Myös äänikirjat lasketaan mukaan: niissä lukumäärä määritellään sen mukaan, montako minuuttia on kirjaa tullut kuunneltua.
  • Lukeminen lopetetaan viimeistään 3.3. klo 23:59.
  • Lopuksi ilmoitetaan lukumäärä joko FB-tapahtuman tai tapahtuman blogi-postauksen kommenttiosioon.
  • Some-tägäilyt voi tehdä tyyliin #nörttityttöjenlukumaraton2019 
  • Laita kuvia TBR-pinostasi (to be read), kirjasuosituksista, lukunurkastasi, avuliaista pörröisistä lukukavereista…

perjantai 18. tammikuuta 2019

LauraKatarooman pienoislukuhaaste 2019 (31.12.2019 asti)

Kirjaimia-blogissa on alkanut pienoislukuhaaste, jossa haastetaan lukemaan 12 erilaista kirjaa:

1. Kirja, jonka kirjoittaja on australialainen/oseanialainen
2. Tietokirja jostain itselle haastavasta/triggeröivästä aiheesta
3. Historiallinen romaani
4. Sokkona valittu kirja
5. Kirja, joka ei tunnu yhtään kiinnostavalta
6. Yli 700 sivuinen kirja
7. Ruotsinkielinen kirja
8. Epäluulosuutta itselle aiheuttanut kirja
9. Jokin Enni Mustosen kirja 
10. Kirja omasta hyllystä
11. Kehopositiivisuuskirja
12. Klassikkokirja esim. tästä listasta

Haasteen aloitusjutussa on lisää tietoa lukuhaasteesta.

Haasteaika: lukuhaaste päättyy 31.12.2019

Ilmoittaudu mukaan täällä

Photo by Joyce McCown on Unsplash

keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Kokeellisen kirjallisuuden haaste (16.1.-7.9.2019)

Reader, why did I marry you? -blogissa on alkanut kokeellisen kirjallisuuden haaste, jonka tarkoitus on "nostaa esiin kokeellista kirjallisuutta ja käydä keskustelua siitä, miksi joku teos on kokeellinen ja joku toinen taas ei sekä hahmotella, miten lukijat kokeellisuuden ylipäätään mieltävät".

"Haasteen suoritustapa: Syyskuun alussa julkaisen koostepostauksen, jonka kommentteihin voit liittää linkin omaan koostepostaukseesi tai vaihtoehtoisesti luetella lukemasi kokeelliset kirjat. Voit myös kertoa, miksi pidät jotakin teosta kokeellisena, mutta välttämätöntä se ei ole. 

Koostepostauksessa voit nostaa esiin myös sellaisia teoksia, jotka ovat kokeellisia ja jotka olet lukenut jo ennen haastetta. Tämän haasteen suorittamiseksi ei siis ole välttämätöntä lukea yhtään mitään uutta, vaan on mahdollista ratsastaa jo ennen haastetta luetuilla kokeellisilla kirjoilla."

Haasteaika: 16.1.-7.9.2019

Hashtag somessa: #kokkir 

Ilmoittaudu mukaan täällä. Haasteen aloitusjutussa on lisää tietoa haasteesta ja myös runsaasti lukuvinkkejä.


perjantai 11. tammikuuta 2019

Manga -lukuhaaste (1.2. - 1.9.2019)

   
Musteen jäljet -blogissa alkaa helmikuussa Manga -lukuhaaste, joka kestää syyskuun ensimmäiseen  päivään asti. 
  
Ohjeet:
  
Kyseessä on bingotyyppinen lukuhaaste. 6x6 kokoisesta ruudukosta on tarkoitus lukea bingon sääntöjen tapaan kuusi peräkkäistä haastekohtaa. Itseä voi haastaa lukemaan vain sen verran että saa bingon tai niin, että koko ruudukon saa täyteen. Haastekohdat voi täyttää vaikka yhden sarjan avulla, jos haastekohtaan merkitty asia löytyy. Haastekohdat on koottu asioista, joita tyypillisesti löytyy japanilaisista sarjakuvista. Seuraavaksi tärkeimmät ohjeet ja säännöt haasteen suorittamseen:
  
  • Haasteen ajankohta on 1.2.-1.9.2019, eli lukuaikaa on seitsemän kuukautta.
  • Luettavat kirjat voi suunnitella etukäteen tai luettavat kirjat voi valita satunnaisesti ja toivoa saavansa bingon jossain vaiheessa.
  • Samaa kirjaa ei saa käyttää useammassa haastekohdassa, mutta yhden sarjan eri osia voi.
  • Haasteen hashtag on #mangahaaste.
  • Kaikki lukijat, niin blogilliset kuin blogittomatkin ovat tervetulleita mukaan, ilmoittautuminen tapahtuu kommentoimalla alkuperäiseen postaukseen ja haasteeseen voi ilmoittautua vielä sen alkamisenkin jälkeen.
  • Jos päivität etenemistäsi, liitä halutessasi mukaan blogisi osoite, Twitterissä tai Instagramissa käyttämäsi nimimerkki.
  • Elokuun lopulla julkaistaan postaus, jonka kommentteihin voi käydä kertomassa tai linkkaamassa tuloksensa. Haastekoonti julkaistaan syyskuun alussa.
  • Lisää ohjeita ja vinkkejä löytyy Musteen jäljet -blogista
  • Lisäksi luvassa on mangaan liittyvä arvonta tai ahkerimman lukijan palkitseminen. 
   

tiistai 8. tammikuuta 2019

Kirjahyllyn aarteet -lukuhaaste (5.1.2020 asti)

   
Kirjasähkökäyrä -blogissa on aloitettu uusi lukuhaaste. Kirjahyllyn aarteet -lukuhaasteen tavoitteena on lukea vuoden aikana kirjoja omasta hyllystä.
  
Kirjahyllyt, kaapit, lipastonlaatikot, arkut, laatikot jne. ovat yleensä paikkoja, missä kirja-aarteet asustelevat ja pölyttyvät. Tämän haasteen tarkoitus on vähän tai paljon pölyttää kirjoja ja saada aikaiseksi ahaa-elämyksiä, minulla on tämäkin kirja täällä hyllyn pimennoissa.  
Pölytetään yhdessä kirjahyllyjen aarteita, ja nautitaan tarinoista, joita kotihyllyistä löytyy.
  
Haasteeseen voi osallistua täällä ja se kestää 5.1.2020 asti. 

perjantai 4. tammikuuta 2019

Kuukauden kieli 2019 (31.12.2019 asti)

Aukeamia-blogissa on alkanut Kuukauden kieli -lukuhaaste vuodelle 2019. Haasteessa luetaan eri kielillä alunperin julkaistuja kirjoja. "Alkuperäisen idean mukaan ideana on lukea kunakin kuukautena tietyllä kielellä alunperin kirjoitettu kirja. Mutta tämä haaste venyy ja paukkuu, eli minun mielestäni on vallan ok lukea kirjat etukäteen, kyseisen kuukauden aikana tai myöhemmin eli silloin kun itselleen sopii. Kieliä ja kielialueita tulee pohdiskeltua joka tapauksessa kunakin kuukautena, huomasin viime vuonna."

Tässä vuoden 2019 kielet:

tammikuu: korea
helmikuu: norja
maaliskuu: islanti
huhtikuu: unkari
toukokuu: albania
kesäkuu: hollanti
heinäkuu: kiina
elokuu: viro
syyskuu: heprea
lokakuu: tanska
marraskuu: tšekki
joulukuu: kreikka


Haasteen aloituspostauksessa on lisää  tietoa lukuhaasteesta.

Haasteaika: 1.1.-31.12.2019

Ilmoittaudu mukaan täällä.


torstai 3. tammikuuta 2019

Maailman ympäri 80 päivässä -lukuhaaste

Hemulin kirjahylly -blogissa on alkanut Maaiman ympäri 80 päivässä -lukuhaaste, jossa matkustetaan Jules Vernen klassikkoromaanin hengessä ympäri maailmaa:

Haasteen voi aloittaa milloin tahansa. Jos haluat aloittaa heti, ole hyvä. Jos haluat aloittaa samaan aikaan kuin milloin Fogg lähti liikkeelle, alkamispäivämäärä on 2.10. Voit lukea siihen tahtiin kuin Fogg liikkuu, aikataulu tähän on alempana.

Kohdemaat ja -kaupungit sekä aikataulu noudattavat Vernen tekstiä. Olen poiminut sieltä päivämäärät, milloin Phileas Fogg on saapunut minnekin.

Lukuaikaa on 80 päivää eli mikäli aloitat 2.10 urakan tulisi olla valmis 21.12. Postausaikaa on hieman pidempään eli kuun loppuun asti. Näin ollen lukuhaaste kestää koko vuoden :)  

Matkan aikataulu on tämä:

         Lontoo / Iso-Britannia (2.10.)

         Aden / Jemen (14.10.)

         Bombay eli nykyään Mumbai / Intia (20.10.)

         Kalkutta / Intia (25.10.)

         Hongkong / Kiina (6.11.)

         Jokohama / Japani (14.11.)

        San Francisco / Yhdysvallat (3.12.)

        New York / Yhdysvallat (11.12.)

        Lontoo / Iso-Britannia (21.12.)
 
Lisää tietoa lukuhaasteesta löydät haasteen aloituspostauksesta.


keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Loppiaisen lukumaraton

   

Bibliofiilin päiväunia -blogissa järjestetään loppiaisen lukumaraton. "Eikö ole tekemistä ensi viikonlopulle? Kasaantuuko keskeneräisten tai äkkiä nämä lukuun-kirjojen pinot? Oletko odottanut tekosyytä päästä syventymään lukemiseen. Ällös huoli lukumaraton on täällä taas!"
  
Ilmoittaudu mukaan täällä.
  
Lukumaratonin säännöt:
  • Kaikki 24 tunnin aikana luettu kirjallisuus lasketaan mukaan (perinteinen kirjallisuus, sarjakuvat, runot, äänikirjat jne).
  • Maratoonaamisen voi aloittaa lauantain 5.1. puolella tai sitä voi jatkaa sunnuntaina 6.1. (esim. perjantaista klo 17.00 lauantaihin klo 17.00).
  • Maratoniin saa sisältyä taukoja, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan.
  • Maratonista voi halutessaan blogata etukäteen, sen kuluessa ja jälkikäteen. Voit esimerkiksi kertoa tunnelmista, uusista ideoista ja hyvistä lukuvinkeistä. Maratonin lopuksi lasketaan luettu sivumäärä ja kirjataan ylös luetut kirjat sekä tehdään koontipostaus ja linkitetään se tässä blogissa 6.1. julkaistavaan postaukseen.
  • Voit osallistua myös ilman blogia ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut kirjat ja sivumäärät kommenteissa.
  • Maratonin tunnisteena on somessa #lukumaraton.

Mennään metsään -lukuhaaste (1.1.-31.12.2019)

Sheferijm-blogissa on alkanut Mennään metsään -lukuhaaste, jossa luetaan "kirjallisuutta, joiden miljöönä tai teemana on metsä. Kaikenlainen kirjallisuus käy, kaunokirjallisuudesta fantasiaan ja tieteiskirjallisuuteen."

Lukemasi perusteella voit saavuttaa seuraavat arvoasemat:

Taimikonhoitaja                       1 - 4
Lähimetsän hiiviskelijä            5-10
Metsäläinen                             11-15
Korpimetsän kulkija                15-25
Ikimetsän ihailija               Yli 25 kirjaa
 
Ilmoittaudu mukaan täällä.

Haasteaika: 1.1.-31.12.2019


tiistai 1. tammikuuta 2019

Perkeet -lukuhaaste (31.12.2019 asti)

Kuva: Pixabay
 
Taru Luojola on julkaissut blogissaan toistamiseen Perkeet -lukuhaasteen, "eli haasteen, jonka suorittaminen olisi mahdollisimman ikävää ja raskasta. Haastekohdat oli muotoiltu niin, että lukemaan joutuisi kaikkea sellaista jämäkirjallisuutta, joka yleensä mieluimmin unohdettaisiin. Haasteen maine kiiri laajalle, mutta suorittajia on löytynyt vain vähän. Itse suoritin haasteen näytösluontoisesti jo keväällä, ja enkös heti suoritettuani alkanut miettiä, että kaipa tämän voisi uusia taas vuonna 2019. Niinpä, rakkaat lukijat, olkaa hyvät: Perkeet -lukuhaaste 2019. Sillä miksi lukea vain helmiä?
  
Haastekohdat:
  1. Kirja, jonka olet aiemmin jättänyt kesken.
  2. Kirjassa on ruma tai luotaantyöntävä kansi.
  3. Yksi kokonainen Valittujen Palojen Kirjavaliot -nide.
  4. Kirja, jonka kannet ovat kokonaan tai osittain irronneet ja hävinneet.
  5. Isän- tai äitienpäivälahjaksi mainostettu kirja.
  6. Kirjallisuustieteellinen teos.
  7. Kirja kielellä, jolla et ole aiemmin lukenut kirjoja.
  8. Väitöskirja alalta, jota et ole opiskellut (ei popularisoitu versio, vaan nimenomaan väitöskirjaversio).
  9. Blogiin tai vlogiin perustuva kirja.
  10. Urheilijan elämäkerta.
  11. Täysin ohi aiheestaan menevä kirja (jos et tiedä ennalta, lue niin monta kirjaa, että tällainen löytyy).
  12. Kymmenes tai myöhempi osa sarjasta, josta et ole lukenut vielä yhtään kirjaa (älä lue niitä edeltäviä osia ennen tätä).
  13. Kirjan formaatti, asettelu tai kirjasin on vaikealukuinen ja silmille raskas.

Runohaaste #runo19 (1.1.-31.12.2019)

   
Reader why did I marry him? -blogin Omppu julkaisi jo perinteeksi muodostuneen runohaasteensa, joka kestää koko vuoden 2019. 
  
Haasteen säännöt:
  1. Lue runoja
  2. Kirjoita tai puhu runoista
  3. Innostu runoista
  4. Vuoden lopussa nosta esiin sinulle merkittävimmät sitaatit lukemistasi runoista (muista mainita mistä ja kenen kokoelmasta sitaatti on peräisin) ja yhdistä sitaatit yhdeksi runoksi eli tee oma runosi sitaattien avulla. Älä muuta sitaateissa mitään, älä lisää, poista tai taivuta sanoja, vaan anna sitaattien kommunikoida keskenään sanatarkasti sellaisina kuin runoilija on ne alunperin kirjoittanut.
  
Vuoden lopussa Ompun blogissa julkaistaan koostepostaus, johon bloggarit voivat linkittää omat koosteensa. Ne, joilla ei ole blogia voivat kirjoittaa sitaattirunon suoraan tuon postauksen kommentteihin.
  
Somessa on käytössä aihetunniste #runo19.