keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Tove Jansson -juhlavuosi

Vuonna 2014 tulee kuluneeksi sata vuotta Tove Janssonin syntymästä. Kirjabloggarit osallistuvat juhlintaan Les! Lue! -blogin johdolla. Reeta kirjoittaa:

Koko vuoden 2014 juhlistavat kirjabloggarit Tove Janssonia lukemalla ja bloggaamalla. Haastamme myös kaikki lukijamme mukaan. Ensi vuosi on loistava hetki tutustua rakastetun kirjailijan niihin puoliin, jotka ovat itsellesi vielä tuntemattomia. Oletko jo lukenut Janssonin aikuisten kirjoja? Ovatko alkuperäiset muumisarjakuvat tuttuja? Entäpä Janssonin työ kuvataiteilijana?


- - Juhlimisen ei tarvitse olla suureellista tai mahtipontista. Lue kirja tai kaksi ja bloggaa Tovesta vuoden 2014 aikana.

Mukaan voit liittyä: Les! Lue! -blogissa/Kirjoittamalla Tovesta blogiisi

Haasteen aikataulu: vuosi 2014

tiistai 17. joulukuuta 2013

Ihminen sodassa


Suketus laittoi liikkeelle haasteen, joka kannustaa lukemaan tavalla tai toisella sotaan liittyviä kirjoja. Suketuksen kuvaus haasteestaan:

Osallistua voi millä tahansa alla esiteltyihin kategorioihin soveltuvalla kirjalla. Minimisuoritus on kaksi luettua kirjaa, kategorioilla ei ole väliä. Ylärajaa ei luonnollisestikaan ole. Kaikki kirjallisuudenlajit kelpaavat ja ovat suositeltuja. - - Mukaan voi laskea kaikki tästä päivästä [24.11.2013] alkaen luetut ja blogatut kirjat. Päällekkäisyydet muiden haasteiden kanssa sallitaan. - -

Koska ollaan sodassa, luettujen kirjojen määrällä voi saavuttaa erilaisia Suomen puolustusvoimien sotilasarvoja:

2 luettua kirjaa – sotamies
4 luettua kirjaa – korpraali
6 luettua kirjaa – kersantti
8 luettua kirjaa – vääpeli
10 luettua kirjaa – luutnantti
12 luettua kirjaa – majuri
14 luettua kirjaa – eversti
yli 14 luettua kirjaa – kenraali

Jokaisesta ansaitusta sotilasarvosta saa yhden arvan haasteen päätösarvontaan. Ylimääräisen arvan eli kuntoisuusloman voi ansaita, jos lukee minkä tahansa kirjan täysin omien ennakkoluulojensa yli.


Kategoriat, joihin liittyviä kirjavinkkejä on lueteltu alkuperäisessä postauksessa:

I) Kaukaiset sodat (sodat ajalta ennen 1900-lukua)
II) Sisällissodat, kapinat ja vallankaappaukset  
III) Maailmansodat (verinen 1900-luku) 
IV) Moderni sota ja sodankäynti (II maailmansodan jälkeiset sodat, kylmä sota, vakoilu jne.)
V) Sodan liepeillä (sotakokemukset erityisesti kotirintamalla, taistelujen ulkopuolella sekä aika juuri ennen ja jälkeen sodan) 
VI) Kuvitteelliset sodat (sodat, joita historiankirjoitus ei tunne, mutta mielikuvitus sitäkin vahvemmin) 
VII) Sotakokemukset (elämäkerrat ja muistelmat)  
VIII) Yleinen (sota)historia

Mukaan voit liittyä: Eniten minua kiinnostaa tie -blogissa

Haasteen aikataulu: 30.11.2014 saakka

maanantai 16. joulukuuta 2013

Vive la France!


Turun kirjamessujen vuoden 2012 teemamaa Ranska innoitti Annamin aloittamaan lukuhaasteen, josta hän kirjoittaa näin:

Vive la France! -haasteessa tavoitellaan Ranskan lipulle raitoja. Kirjoja voi lukea haluamallaan kielellä. Tarkoituksena on lukea kirjoja, joiden kirjailijaa voi pitää ranskalaisena. Haasteeseen saa lukea millaista kirjallisuutta vain eli myös tietokirjoilla voi osallistua. Haasteeseen saa laskea vain tästä päivästä [3.11.2013] eteenpäin luetut ja blogatut kirjat. Haaste loppuu 1.10.2014 ja sinä päivänä on viimeinen mahdollisuus blogata lukemistaan kirjoista.

Yhden raidan lippuun saa kahdella luetulla kirjalla, ja minimisuoritus on yksi raita. Annamin postauksessa tarjolla runsaasti kirjavinkkejä!

Mukaan voit liittyä: Anna minun lukea enemmän -blogissa

Haasteen aikataulu: 1.10.2014 saakka

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Kaksoisolentoja-haaste

Tea with Anna Karenina -blogin haaste nimeltä Kaksoisolentoja alkaa myös lähestyä loppuaan, mutta vielä ehtii hyvin mukaan. Nooran kuvaus haasteestaan:

Haasteen ideana on lukea fiktiivinen teos (romaani tai näytelmä), jonka jälkeen luetaan toisen kirjailijan kirjoittama teos, joka on saman kertomuksen 

A) Parodia
B) Pastissi (kertomus sijoitettu eri aikakauteen)
C) Jäljitelmä
D) Edellinen/Jatko-osa

tai

E) Kirjoitettu eri näkökulmasta.

Kummastakin kirjasta tulee blogata joko erikseen tai samassa postauksessa. Haasteeseen voi osallistua jo vuoden 2013 tammikuussa tai aikaisemmin helmikuussa luetuilla teoksilla, mutta ei sitä varhaisemmilla. Valittaville teoksille ei ole muita ehtoja, eli niiden ei tarvitse olla esimerkiksi klassikoita, vaikka suurin osa tällaisista pareista taitaakin koostua klassikoista ja modernimmasta näkökulmasta. Voit myös lukea aikaisemmin lukemiasi kirjoja uudestaan haastetta varten.

Haasteen voit suorittaa osallistumalla jompaan kumpaan (persoonallisesti nimettyyn) kategoriaan

A) Minihaaste (alkuperäinen teos + uudempi versiointi)
B) Jättihaaste (viisi alkuperäistä teosta + viisi uudempaa versiota/useampi versio yhdestä / toisinpäin)

Alkuperäisessä postauksessa myös runsas vinkkilista kirjapareista.

Mukaan voit liittyä: Tea with Anna Karenina -blogissa

Haasteen aikataulu: 25.2.1014 saakka

lauantai 14. joulukuuta 2013

Kengurun kyydissä -haaste

Vielä ehtii kengurun kyytiin ja lukemaan australialaista kirjallisuutta sannabananan haasteen mukana! Hän kirjoitti alkuvuodesta haasteesta blogissaan näin:

Helmikuusta 2013 helmikuuhun 2014 haastan kaikki kiinnostuneet, ja ennen kaikkea itseni, tutustumaan paremmin australialaiseen kirjallisuuteen. Haasteessa hypätään poukkoilevan kengurun kyytiin ja luetaan ainakin kymmenen australialaista kirjaa vuoden aikana. Loikkia voi genrestä genreen ja aikuisten-, lasten- ja nuortenkirjallisuuden välillä. Mitään virallista vaatimusta ei kirjamäärän suhteen tässä haasteessa kuitenkaan ole, eli aivan muutamallakin voi osallistua. Ajatus ja actioninpoikanen on tärkein ;-) Ahkerimmin pomppinut aussikirjojen lukija saa hienon down under -henkisen leffa-herkku-kirjapalkinnon.

Mukaan voit liittyä: Pinon päällimmäinen -blogissa

Haasteen aikataulu: Helmikuuhun 2014 saakka